Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Novellprisutdelning på Stenhamreskolans högstadium

/
  • Eva Nordström delar ut priser till de tre vinnande bidragen: Dex Jillings, Linda Blomgren och Lahmay Htoo.
  • Eva Nordström, lärare, tillsammans med alla pristagare: Saba Telfah, Feben Tewelde, Dex Jillings, Linda Blomgren, Lahmay Htoo och Abdul Haj Hasan.
  • En fullsatt aula lyssnade på novellerna.

Under våren har eleverna vid Stenhamreskolans högstadium för fjärde året i rad inbjudits att delta i en novelltävling.

Annons

Idéutvecklare och initiativtagare till tävlingen är Eva Nordström, lärare i bl. a svenska som andraspråk. I tisdags var det dags att samlas i skolans aula för en liten ceremoni för att tillkännage vilka som blev årets pristagare.

– Vi är bra på olika saker, vi har olika talanger. Ibland vet vi inte ens om dem förrän vi har prövat. Man kan vara bra på att springa fort, hoppa högt, kasta långt, spela fotboll och annat. Ibland tävlar vi i skolan och får använda våra talanger. Ofta handlar det då om sport. Men nu ska vi uppmärksamma en annan talang, den att kunna skriva en intressant text.

Så inledde Eva Nordström prisutdelningen i en fullsatt aula. Hon fortsatte att göra några jämförelser med sport, för precis som i olika sporter finns det “regler” hur en novell ska skrivas. -Den ska ha en direkt början (in media res), texten är relativt kort och har ett fåtal personer med. I texten finns ofta ett problem, en konflikt eller ett dilemma. Slutet kan vara lite ovisst eller anknyta till textens början, fortsatte hon.

Till årets novelltävling hade ett tjugotal texter inlämnats, ungefär lika många var skrivna av pojkar som flickor. T o m med något fler bidrag från pojkarna.

– En jury besående av olika personalrepresentanter vid skolan har läst och poängsatt alla bidrag, berättade Eva Nordström.

Priset till de tre novellerna som samlat flest poäng bestod i ett presentkort, en bok samt ett diplom. Vid ceremonin delades också ett antal bonuspriser ut i form av böcker. Alla som deltagit i tävlingen kommer att få ett diplom. Vid ceremonin fick de närvarande också lyssna till tre av de deltagande novellerna som hade lästs in av personal vid skolan.

Novellpristagare blev Lahmay Htoo med novellen “Mardrömmen”, Linda Blomgren med “Vindar i New York” samt Dex Jillings med “Mötet”, vilka applåderades flitigt av åhörarna. Många blev nog inspirerade att själva börja skriva och kanske delta vid nästa års novelltävling.

Märit Persson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons