Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Nationaldagsfirande i Kårböle

/

Han kan sin sak, Lasse! Med millimeterprecision backade han släpet på plats, lastade ut grillen med tillhörande gasoltub och snart var hela bystugegänget på plats för att hjälpa till.

Annons

Tält, bord, hamburgare, bröd, dricka och annat tillbehör lastades ut för att utspisa ett drygt 60-tal besökare. En god hamburgerlunch tackar svensken inte nej till så här på nationaldagen. Denne svensk, som enligt högtidstalaren vid Kårböle skans, Yvonne Oscarsson ordförande i omsorgsnämnden, är blyg, reserverad och tyst och men också vänfast och pålitlig. Kärnan i Yvonnes högtidstal var just svenskheten, en svenskhet som sattes i kontrast till hur den typiske invånaren i Kongo är. Lite kongolianskt blod i ådrorna skulle inte skadat då Kalle med dragspel försökte få oss drygt sextio blyga svenskar att sjunga med i nationalsången. Det lät lite ynkligt faktiskt, men flaggorna vid skansen vajade stolt i vinden mot den blå himlen. Vackert så det nästan gjorde ont.

Men det behövs mer för att nationaldagsfirandet skall ta fart. Kalle och Tord, en duo som också den kan sin sak, underhöll oss i ett par timmar. Det dignande prisbordet lockade till köp av lotter och Stellan höll en liten betraktelse över skansens historia. Om epitetet för svensken idag stavas lagom kan detta inte ha gällt i mitten av 1600-talet då skansen byggdes. Den är en av de största skansarna i Sverige och den som idag är bäst bevarad. Tänk att den finns i en liten by mitt i Sverige. Kårböle kan vara stolt över sin historia då major Franken med sina mannar skrämde bort dåtidens fientliga norrmän utan strid. Dåtidens kalla krig?

Nu inbjuder skansen istället till en vacker promenad på vallarna eller som idag till en trevlig tipsrunda som Britt och Margareta iordningställt: Hur många pannkakor kan man göra på ett strutsägg eller kan en svensk man gifta sig med sin änkas syster eller om man tar två äpplen från fem hur många har man då? Svara på det den som kan.

Efter dessa övningar smakade kaffet och rulltårtebakelsen, bryggt och bakat av Kårböle pensionärsförening, alldeles utmärkt. När jag satt där vid trädgårdsbordet och njöt jag av samvaron med mer eller mindre bekanta, kändes det också tryggt att ha Kårböle räddningstjänst på en armlängds avstånd. Blev också lite imponerad av bilens alla finesser som Gunnar villigt demonstrerade.

Denna trevliga heldag avslutades på idrottsplatsen. Bettan och Eva från idrottsföreningen hade pyntat serveringen med vackra vårblommor och tänt grillarna. Men först var det lite brännboll. Genomsnittsåldern på lagmedlemmarna var närmre sjuttio än sextiofem. Tjejer mot killar. Min blyghet förbjuder mig att tala om vem som vann. Men alla segrar har ett pris. Jag haltar fortfarande efter en liten muskelbristning i vänster vad. Men grillmaten smakade ovanligt bra.

När vi så småningom vände hemåt stod fortfarande ett gäng och spelade boule medan andra bara satt och pratade. Det är inte utan en viss förundran jag konstaterar att denna lilla by med sina drygt hundra boende, mer eller mindre involverade i byns sju föreningar, tillsammans bjuder upp till fest år efter år. Nästa festliga tillfälle blir den traditionella spelmansstämman på IP i dagarna tre - från fredag till söndag.

Så bevaras ett samhälle- en plats där man håller samman. Eller med Wikipedias ord: Det svenska ordet samhälle härrör från det  societas, vilket betyder "sällskap" eller "förbund" och kommer från socius som betyder "följeslagare", "kamrat" eller "partner". Ganska vackert, eller hur?

Birgitta Fagrell

Mer läsning

Annons