Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Musikskapande på asylboende

/

Scenkonstmuséet i Stockholm har varit ute på turné i tre dagar i Gävleborg, för att roa barn på våra asylboenden. Ett samarbete med Rädda Barnen.

Annons

Det är två pedagoger, som heter Kajsa och Cecilia, som åker runt med sin Klånjk-låda, som innehåller musikinstrument.

Lådan var övertäckt med ett stort blått skynke innan barnen kom och väckte förstås nyfikenhet. Barnen fick små kuddar att sitta på i en ring och skulle räkna till tre. Men oj - det gick inte första gången. Då fick de räkna en gång till och – kom lådan fram. Pedagogerna lät dem alla få spela på instrumenten med viss ordning. De visade tydligt med händerna när det var stopp och lärde barnen olika kroppsdelar.

Alla barn, som var i åldern 1-8 år, dansade och sjöng med i de rytmiska sångerna och fick spela på allt från små rytm-ägg, gurkor och fingervantar som hade bjällror, till stora trummor. Många av de vuxna hörde att det var musik på gång och de kom in, satte sig ner och såg att barnen hade roligt när de gick in för det hela med liv och lust. Det var roligt för alla.

Vi höll på i 40 minuter. Men barnen ville fortsätta. Det slutade med att alla sjöng visan: När Trollmor har lagt de elva små trollen. Det var särskilt roligt att sjunga: O ajajajaj buff.

Barnen fick som minne varsitt rytm-ägg som låter lagom-mycket och alla dansade ut, för sedan skulle ju alla instrument plockas ner i den fina Klånjklådan. Här var det många barn som ville hjälpa till och det var svårt att skiljas från alla roliga instrument.

Pedagogerna fick många kramar, som tack för att de kom och spelade med barnen och ville att Kajsa och Cecilia skulle stanna längre. Men nu var turnén över för deras del. Många av de vuxna ville ta i hand och tacka för att de kom. Det var ett roligt besök, som de inte precis är bortskämda med. Barnen hade i alla fall fått ett minne, i form av ett ägg, från den här dagen.

Laila Jonsson, Rädda Barnen, Ljusdal

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons