Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Ljusdals trädgårdsförening på sommarresa

/

Halv åtta samlades en intresserad skara trädgårdsentusiaster från Ljusdals Trädgårdsförening för att gemensamt ge sig ut på en inspirerande trädgårdsresa till en visningsträdgård/shop i Sundsvall och därefter vidare till Hammarstrand. Resan kan betraktas som en uppföljning av det trädgårdsföredrag som föreningen arrangerade på Folkparkserveringen i april månad, med Larz Daanielsson som inspiratör.

Annons

Ett kort stopp för bussfika gjordes någon mil söder om Sundsvall, men snart satt alla åter i sina säten ivriga att nå resans första mål; Charlotte Anderssons trädgård, mera känd som Charlotte Gardenflow, i norra Sundsvall.

Charlottes trädgård innehöll ett flertal trädgårdsrum alla avgränsade av slingrande gångar. Växtkraften var enorm och det berodde inte på någon speciell gödsling utan marken var naturligt fylld av rätt komponenter.

– Trädgård är så mycket mer än bara växter och blommor, säger Charlotte Andersson. Trädgård är friskvård! Allt påtande, odlande, skapande, beskärande, skördande, planterande hjälper oss att må bra. Trädgård är för mig en oas av kreativitet, lust, skönhet och inte minst vila.

Efter en mycket inspirerande vandring i villaträdgården fick trädgårdsvännerna möjlighet att handla växter och trädgårdstillbehör.

Resan fortsatte därefter västerut längs Indalsälven och vi passerade, utan att stanna, kända sevärdheter som Den Thailändska paviljongen i Utanede och Döda Fallet vid Västerede på vår väg till den framdukade lunchen på hotellet i Hammarstrand innan besöket på Larz Danielssons växtodlingar.

Mätta och belåtna besteg vi åter bussen för den sista korta färden innan vi nådde resans mål – Larz Danielsson Spezialplant i Hammarstrand.

- Välkomna hit till Hammarstrand denna soliga och härliga dag, hälsade Larz.. Här utanför växthuset har jag ställt fram de växter som är till försäljning, men rör inte det som står i växthusen eller drivbänkarna, manade Larz. Det är sådant som jag just håller på att förädla och driva upp och de är inte till salu ännu.

Sällskapets ivriga händer valde bland de generöst uppdukade borden och alla som ville kunde få sitt lystmäte av trädgårdsväxter som inte finns tillgängliga i den vanliga trädgårdshandeln.

Larz berättade att företaget startades 1995 på hobby basis i mycket liten skala, men har byggts upp och utvecklats till att idag omfatta en växthusproduktion om totalt 200 kvm och en 100 kvm drivbänksproduktion. Växtodlingen inriktar sig till största del mot privatpersoner som söker ovanliga och udda trädgårdsväxter som kommersiellt inte odlas idag.

– Sedan våren 2008 ägnar jag mig helt åt företaget och mina andra bisysslor, framhöll Larz.

Efter att alla fyllt sina kassar visade Larz runt och berättade om sin verksamhet.

– På gården kring mina växthus har jag anlagt olika typer av sten och torvpartianläggningar för att ge inspiration och visa hur svårodlade växter ska skötas. Huvudträdgården är belägen hos min bror och omfattar idag ca 750 kvadratmeter torv och stenpartier med olika växter. Gå försiktigt och helst bara på trampstenarna, uppmanade Larz. Han berättade också att han köpt en bit mark ovanför sin växthusfastighet och att denna tomt på sikt ska bli ett miniatyrlandskap med stora stenblockspartier med anslutande böljande torvpartier.

– Den ska bli mer anpassad för att kunna ta emot fler besökare än min gamla trädgård, avslutar Larz Danielsson.

Nöjda och belåtna anträddes hemresan som endast avbröts av ett kortare kaffestopp och tre timmar senare kunde vi stiga av bussen på hemmaplan och vandra hemåt med våra fyllda kassar. Vilken härlig dag och vilken trevlig resa.

Text och Foto: Jan Nilsson

Mer läsning

Annons