Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Historisk byavandring i Stocksbo

/
  • Vi har nu anlänt till den vackra platsen Ranvall.
  • Byavandringen har här kommit till Anders-Mats. Alla sitter och lyssnar när Mats och Margareta Bergkvist berättar om gårdens historia.

Söndagen den 7 augusti anordnade SÅB Byalag i Stocksbo en Historisk byavandring via egen cykel eller skjuts med traktor och vagn där hela 52 personer deltog.

Annons

Vi besökte 6 historiska gårdar där nuvarande gårdsägaren berättade delar av sin gårds historia. På Bergegård fick vi bl.a. veta att 1626 sålde Peder Berg en Mässhake från 1400-talet till Ljusdals kyrka för 100 daler koppar. På gården fick vi även chansen att köpa den populära “Stocksboboken” till specialpris.

Vi fortsatte sedan till Nygården och där blev vi bjuden på gårdens egen Whiskey från Mackmyra, samt höra om Stocksbos stora brand 1822 samt Nygårdens historia av Stig Olsson. Sen berättade Christer Wallin om äldre gårdars byggnadsteknik och design. Innan vi åkte vidare passade vi på att njuta av den vackra trädgården.

Vid Ranvall var det paus för picknick samt att Christina Falkegård gjorde tillbakablickar från hennes artikelserie i tidningen Land för 30 år sedan, samt sålde hennes senaste bok “522 Glasverandor” till specialpris. Där berättade även Yvonne Olsson Ranvalls historia bl.a. sägs det att “Heliga Birgitta” hade ridit förbi här på den gamla färdleden till Trondheim. Sen berättade Harry Högberg om Stocksbos äldsta historia samt om flottningen medan vi njöt av kaffet i solskenet.

Sedan fortsatte vi till Mårtens och där berättade Lars Haglund bl.a. en spökhistoria om en svartklädd kvinna i sorg som setts vid ett par tillfällen på gårdens vall. På Anders-Mats berättade Mats och Margareta Bergkvist om gårdens flertal bränder, och vi fick se en antik vacker tavla av barnahår. Sen fortsatte vi till Backen och Marie Abrahamsson. Där berättade hon om gårdens uthus och dess åldrar, samt att vi försökte lösa mysteriet med gårdens avsaknad av känt bomärke. Därefter avslutades denna Historiska byavandring.

Alla gårdar vi besökt hade en väldigt intressant historia, samt att vi fick gå runt och bekanta oss med gårdarna.

Ulrika Eriksson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons