Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Flykten från Sverige

/
  • Gränssoldater har upptäckt flyktingfamiljen som gömmer sig i en lastbil. De skjuter och avrättar hela familjen utom lilla Karin som lyckas gömma sig bakom några kartonger.

"Flykten från Sverige I fredags nåddes Ljusdalsborna av nyheten om att Härnösand och Sundsvall attackerats av terrorgruppen BD. Familjer i Ljusdal fick lämna sina hem hals över huvud. Terrorgruppen BD:s framfart går som en löpeld längs Sveriges östkust. I skydd av mörkret lyckades flera Ljusdalsbor undkomma genom att fly med båt över Östersjön till Finland." 

Annons

Så startar Stenhamreskolans estetiska profils föreställning om ett framtidsscenario där Sverige ockuperats av terrororganisationen BD. BD, som har stora likheter med IS, dödar urskiljningslöst de innevånare som inte tycker som de. Sven och Anna med 4 barn och vänner blir tvungna att fly från Sverige. De flyr med båt över Östersjön till Finland och tar sig vidare med bil till Frankrike. Men i flyktingläger de kommer till väntar korruption och våld. De tvingas då att fly vidare mot Grekland. Men färden slutar katastrofalt när de blir upptäckta i en lastbil vid en gränsstation. Endast lilla Karin överlever. Hon hamnar så småningom i ett kärleksfullt hem, en familj, i Mellanöstern. Där växer hon upp och slår sig till ro i sitt nya hemland. Hon förtränger sina upplevelser ända till den dag hennes dotter frågar om hur de kommer sig att de båda har så ljust hår, medan mormor har så mörkt. 

Musiklärare och ledare för estetiska profilen, Céline Estassy, berättar att hon skrivit pjäsen Flykten från Sverige utifrån en sång med samma titel men också i samråd med eleverna och deras önskemål. Eleven Julia, som spelar flera roller i föreställningen, berättar att ensemblen vill att publiken ska få en större förståelse för de flyktingar som flyr till Sverige och Ljusdal. Om det lyckas återstår att se, men de 19 eleverna från åk 5-9 imponerar stort i denna 45 min långa musikteater. Trots att, eller rättare sagt, tack vare en avskalad scenografi, sparsam rekvisita och elevernas naturliga röstresurser går dialogerna och sångerna rakt in i hjärtat och inget öga lämnas torrt. 

Celine Estassy

.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons