Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LAS och valuta i fokus vid ministerbesök

/
  • Handelsminister Eva Björling, i mitten, mötte företagare från kommunen vid en träff på torsdagen. Företagarna är från vänster Carina Andersson, Katarina Svender, Jan Hedlund, Mikael Sagström, Olle Larsson och Erik Nygren.

Handelsminister Eva Björling har fått en rad frågor om LAS och kronans ställning i världen under sin landsomfattande turné bland företag och företagsledare. Till Ljusdal kom hon på torsdagskvällen för att träffa lokala företagare för att lyssna av och ta med mig de möjligheter och hinder man ser i näringslivet för att senare kunna presentera lösningar.

Annons

Som handelsminister har Eva Björling ansvar för frågor som rör det svenska näringslivets kontakter med utlandsmarknaderna. Hon märker tydligt att finanskrisen nu är över och att produktionen bland exportföretagen vänder uppåt igen.

Ett av syftena med turnén är att pejla av var framtidsjobben finns inom svenskt näringsliv.

– Vissa företag har under krisen behållit sin personal men gått ned på kortare arbetstid, medan andra tvingats säga upp personal. De förra återgår till full produktion, medan de senare återanställer bland uppsagd personal. Det går åt rätt håll, men det är för tidigt att få besked om helt nya jobb. Klart är att produktionskurvorna pekar uppåt, sade Eva Björling.

Gävleborg tillhör de län som drabbats hårdast av finanskrisen. Men även här finns skillnader.

– Störst har nedgången varit bland metall-, elektro- och teknikföretagen, medan trä- och massaföretagen klarat sig bättre, sade hon.

De företag som klarat sig bäst är de som under krisen sökt sig mot nya marknader utanför EU.

Ett tydligt besked hon fått är att det i nuläget inte är aktuellt med en övergång till euro.

– På längre sikt är inställningen till euron mer positiv, sade hon.

Mer läsning

Annons