Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärlingar kan rädda gymnasieprogram

Ljusdals kommun har bestämt sig för att avveckla gymnasieutbildningarna fordon och handel som fullständiga program. Men de kan komma att leva vidare på Slottegymnasiet som lärlingsutbildningar.

Annons

På tisdag i nästa vecka åker en mindre delegation från Ljusdals kommun för att se hur Spångbergsgymnasiet i Filipstad med hjälp av lärlingssatsningar har lyckats få större andel gymnasieungdomar att stanna i kommunen.

Ljusdals kommun har all anledning att ta till sig nya impulser på gymnasieområdet eftersom omkring hälften av alla 16-åringar söker sig till andra kommuner för att plugga. I en hårdare konkurrens om ungdomarna minskar också elevantalet, vilket gör att kommunen i år ska bestämma sig för hur strukturen för Slottegymnasiet ska vara från och med nästa år.

– Innan vi avvecklat utbildningarna har vi lärare till både handel och fordon. Dessutom finns lokaler. Så om Ljusdals kommun ska gå vidare med lärlingssatsningen är dessa två program de som borde ligga närmast till hands, anser Johnny Holmgren, rektor på Slottegymnasiet.

Mer läsning

Annons