Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarprotest mot låga löner

/
  • Lärarnas Riksförbunds Anna Segersten Blomgren och Lärarförbundets Christina Höglund uppvaktade kommunalrådet Roland Bäckman (S) på torsdagen. De överlämnade namnunderskrifter på ett upprop om högre lön för Ljusdals lärarkår och ett pengaträd med tillhörande växtnäring.

Lärarna anser sig ha för låga löner. Nu kräver de en kraftig löneökning. På torsdagen uppvaktade Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund i Ljusdal kommunalrådet Roland Bäckman (S) med en protestlista.

Annons

Nästan var sjätte behörig lärare väljer att byta yrkesspår. Orsaken är hög arbetsbelastning och låg lön, vilket gör läraryrket oattraktivt.

Enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB arbetar idag 37 500 lärare med något annat än vad de är utbildade för. – Jag tycker det är tråkigt, men jag förstår dem, säger Christina Höglund, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Ljusdal.

I ett gemensamt upprop kräver lärarna nu en kraftig löneförhöjning, 10 000 kronor mer i månaden vill de ha.

– Vi vill få lön för det arbete vi gör. Lärarna i Ljusdal har presterat bra de senaste åren, fler elever når gymnasiebehörighet, fler går ut gymnasiet med godkända betyg och vi har höjt meritvärdena. Men vi får inget tillbaka, säger Christina Höglund.

På torsdagen överlämnade hon tillsammans med Lärarnas Riksförbunds Anna Segersten Blomgren en grön växt, så kallad pengaträd, till Roland Bäckman, som en symbol för något som ska växa upp och bli till pengar för lärarkåren. Roland Bäckmans respons var dock försiktig:

– Jag tycker inte att ni har bra lön med tanke på den utbildning ni har. Men mer än att klargöra det kan inte jag göra.

Mer läsning

Annons