Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantbrukare om vargjakt: "Sex stycken är för lite"

/

Sex stycken. Så många vargar omfattas av licensjakten i Gävleborg. Samtliga gäller området Ockelbo. Nu känner lantbrukare i Ljusdal en oro inför att tvingas lägga ner sin verksamhet.
– Som djurägare får jag ingen ro i själen, man är på sin vakt dygnet runt.

Annons

Jan Thorén, ordförande för lantbrukarnas riksförbund i Ljusdal, är kritisk mot att inget område i Hälsingland omfattas av licensjakten.

Läs också: Sex vargar får fällas i Ockelbo – både vargvänner och jägare rasar

– Sex stycken är för lite. I Hälsingland har vi en kraftigt växande stam och här finns en problematik med konflikter mellan varg och människa.

Jan Thorén arbetar som lantbrukare. För två år sedan angrep vargen hans får. I dag har han flyttat betesmarken närmare huset och satt upp elstängsel för att det inte ska hända igen.

– Som lantbrukare får man ingen ro i själen, man är på sin vakt dygnet runt. Många här har haft problem med varg och om de blir frekventa tvingas vi sluta med vår verksamhet, säger Jan Thorén.

Läs mer: Osäkert om det var en vargflock som sågs i Alfta

Viltskadecentret inventerar rovdjur genom att kontrollera spår i snö. Men Jan menar att inventeringen inte är tillförlitlig. Fjolårets vinter bjöd på lite snö vilket bidrar till att det är svårt att göra observationer, enligt Jan. Han upplever också att det fötts ett stort antal valpar under våren och sommaren.

– Problemet är att den population som existerar är inte rädd för människan. I det avseendet är jakt någonting positivt, vargen är smart och känner av den typen av fara. Jag tror att det är en tidsfråga innan det blir ett angrepp på en människa.

Benny Gäfvert, rovdjursexpert på rovdjurscentret i Järvsö, har respekt för lantbrukarnas oro. Men han menar att risken för människoangrepp är mycket liten.

Läs mer: Naturvänner vill hindra vargjakt i vinter

– Om vi tolkar historisk data och tittar tillbaka 200 år i tiden så har det inte hänt någonting. Vargen har en inbyggd skygghet för människan sedan generationer tillbaka.

Men han håller med om att det är en för hög koncentration av varg i området runt Gävleborg.

– I dag finns drygt 400 till 500 vargar i Sverige, vilket är ett antal som skulle kunna fungera, problemet är att trycket här är väldigt högt. Eftersom vi lever så glest på landsbygden blir ju också konfrontationerna mellan varg och människa fler om vi har många rovdjur.

Benny Gäfvert anser att licensjakten är någonting nödvändigt. Om vi vill bibelhålla en levande landsbygd. Men länsstyrelsen har också ett ansvar i att hjälpa lantbrukare med bidrag och verktyg för att minska på riskerna för vargangrepp.

– Det handlar om en kombination av en fungerande förvaltningsjakt och att tillgodose lantbrukare med information och medel, säger han.

Tycker du att sex vargar är ett för lågt antal?

– Det är en svår fråga, men jag tycker det är rimligt att man plockar bort det revir som har gjorts mest skada. I det här fallet är det Ockelbo.

Läs också: Tommy fick punka i skogen – då omringades han av sex vargar

Mer läsning

Annons