Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen vill stryka i vindkraftsplan

Länsstyrelsen är försiktigare med vindkraftsetablering än vad Ljusdals kommun är i sin så kallade vindkraftsplan. Tandsjö, Degerkölen och Svartvallsberget är områden som kan vara olämpliga.

Annons

Länsstyrelsen anser att Blacksåsberget, Sörby, Degerkölen och Tandsjö är placerade i anslutning till områden som har stor betydelse för både natur- och kulturmiljövården. Därför bör de undantas eller omarbetas, skriver länsstyrelsen som yttrande över det tematiska tillägget om vindkraft till Ljusdals kommuns översiktsplan som så småningom ska antas av kommunen.

Tandsjö bedöms som mycket olämpligt eftersom det planerade vindkraftsområdet ligger nära Fågelsjö gammelgård som är en av de gårdar som är utvalda att ingå i världsarvsnomineringen hos FN-organisationen Unesco.

"Ett bevarande av Fågelsjö gammelgård som världsarv blir troligtvis svårt att förena med vindkraft i området", skriver länsstyrelsen i sitt samrådsyttrande.

Länsstyrelsen framhåller också att försvarsmakten anser att Degerkölen och Svartvallsberget helt bör utgå ur planförslaget eftersom de är i konflikt med totalförsvarets intressen. Dessutom finns det synpunkter på att Sörbyområdet ska reduceras i norra delen.

Mer läsning

Annons