Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längre väntan på ambulansen

Längre väntetider för invånarna och fler IVPA-utryckningar för räddningstjänsten. Men inga allvarliga incidenter.
Så kan de första två åren efter ambulansförändringarna i Los och Ramsjö sammanfattas.

Annons

I både Los och Ramsjö togs indragningarna emot med stor oro och på båda orterna ordnades namninsamlingar i protest. Men beslutet i landstingsstyrelsen blev ändå att dra in Ramsjö-ambulansen helt och att omvandla den dygnet-runtbemannade Los-ambulansen till en dagenhet.

– Men vi blev ändå inte helt utan ambulans i Los, som först var på förslag. Så vi känner ändå att vi blev lyssnade på, säger Jenny Breslin som är ordförande både i bygderådet och hembygdsföreningen i Los.

– Tryggheten är viktig, man kan bli mer sjuk bara av att man oroar sig.

Men några allvarliga incidenter har inte inträffat.

– Det har blivit ungefär som vi trodde, säger Lars Lagerström, chef för ambulansen i Los, Ljusdal och Delsbo.

Ett år efter förändringen gjorde han en uppföljning av förändringarna. Han kunde då konstatera att fler fått vänta längre, ett av de orosmoln som ortsbefolkningen förde fram besannades alltså.

– Men jag har inte sett några fall där tidsfaktorn varit avgörande för patienterna. Vi har varit noggranna och låtit läkare utvärdera samtliga prio 1-körningar från Los och Ramsjö.

– Vad beträffar väntetiderna så visst har de blivit längre. Men så är det faktiskt i hela länet, vi kan aldrig gardera oss mot det.

I Los, men framförallt i Ramsjö som helt saknar ambulans, spelar också räddningstjänsten en viktig roll. Enligt Anders Nilsson, brandförman i Ramsjö, har larmen i väntan på ambulans, IVPA, blivit fler. Samtidigt var det nära i höstens kommunala budgetarbete att deltidskåren i Ramsjö drogs in. Men trots samarbetet kan landstinget inte påverka den typen av beslut.

Mer läsning

Annons