Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längre blomning förklarar gula maskrosfält

Det lyser gult på ängar och gräsmattor av maskrosor. Men de är inte fler än tidigare år, även om det kan verka så. En sval och regnig försommar har gjort att maskrosorna blommar längre, och därför kan vi uppleva det som att de är fler.

Annons

Maskrosen är både ett älskat och hatat inslag i den svenska sommaren. En som märkt av det myckna blommandet är Staffan Olsson i Stocksbo. Han driver sedan 1989 ett ekologiskt jordbruk, vilket gör att han på nära håll observerat att maskrosorna blommat länge och mycket i år.

– Det känns som om maskrosorna har ökat, det är väldigt mycket i år. Det är alldeles gult på sina håll här omkring, säger han.

Men att den gula blomman skulle vara mer utbredd i år än tidigare stämmer inte. Det säger Göran Thor, professor i naturvårdsbiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Han säger att antalet maskrosplantor inte är fler än vanligt, och inte ökat över tid. Däremot har den blöta och långa försommaren gjort att de blommat längre och med fler antal blommor.

– Blir det snabbt varmt kan maskrosorna blomma över på en vecka, men nu när de blommat betydligt längre så uppfattar folk det som att det är mer maskrosor än vanligt, säger han.

Staffan Olsson berättar att på de äldre vallarna, de som är tre till fyra år gamla, där växer det mer maskrosor än på de yngre vallarna som är ett till två år. Det här förklarar professorn med att det tar några år för maskrosorna att börja blomma, trots att plantan redan finns där.

Maskrosorna har alltid varit ett inslag i den svenska sommaren, och de konkurrerar inte ut några andra växter.

– Maskrosen är en vacker blomma tycker jag. Djur äter av den och även vi människor kan ha med bladen i en sommarsallad om vi skulle vilja, säger Göran Thor.

Tidigare berättade tidningen om lupinerna som hotar mångfalden.

Mer läsning

Annons