Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare anmäld till Socialstyrelsen

En konsultläkare vid ett LVM-hem i Uppsala län har anmälts till socialstyrelsen för sviktande omdöme i samband med behandling av missbruk. Patienten hade sänts till Sauna behandlingshem i Järvsö, där man mot läkarens inrådan vägrade behandla honom med bensodiazepiner.

Annons

Patienten hade efter en fyra månader lång avgiftning med svåra fysiska och psykiska komplikationer med stöd av lagen för vård av missbrukare (LVM) skrivit in vid det drogfria behandlingshemmet Sauna i Järvsö.

Vid framkomsten till Järvsö bad patienten att få bli behandlad med bensodiazepiner, enligt ordination av konsultläkaren. Personalen på Sauna vägrade att ge sådan behandling, då patienten var intagen enligt LVM och då vården vid behandlingshemmet ska vara drogfri.

Patienten hävdade att konsultläkaren uppgett att han skulle behöva bensodiazepiner resten av sitt liv för att dämpa ångesten. När personalen vid Sauna kontrollerades dessa uppgifter med behandlingshemmet utanför Enköping, visade det sig att det var läkarens ordination.

Mer läsning

Annons