Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågutbildad omsorgspersonal

Personalen inom äldreomsorgen i Ljusdal har den lägsta utbildningen av hälsingekommunerna. Det framgår av Socialstyrelsens undersökning Äldreguiden, som jämför 5 400 boenden i landet.

Annons

Undersökningen bygger på enkäter till ansvariga i samtliga landets kommuner. För Ljusdals del är det mest anmärkningsvärda betyget 1,0 när det gäller personalens kompetens.

I det här fallet har begreppet kompetens ingenting att göra med hur personalen klarar av sitt arbete. Undersökningen bygger på hur stor del av personalen som har grundutbildning respektive vidareutbildning.

Landets kommuner har sedan rankats i fem grupper. Den bästa femtedelen får betyget fem och den sämsta femtedelen betyget ett. Betyget 1,0 betyder således att Ljusdal tillhör de 20 procent som har lägst andel utbildad personal.

Närståendestödet är ett annat delmoment där Ljusdal är sämst bland hälsingekommunerna. Betyget 2,0 grundar sig på hur stor andel av de äldre som får avlösning och hur många dygn avlösningen omfattar.

Men allt är inte dåligt i Ljusdal. När det gäller läkarmedverkan får Ljusdal betyget 3,8, vilket är bäst bland Hälsinglands kommuner. Här jämförs fem olika områden vad gäller läkartid och läkemedelsförskrivning.

Mer läsning

Annons