Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylig märkesdag för simsugna barn

/
  • – Det blir varmt så fort man börjar simma, så jag tror att jag kommer klara det, säger en rätt frusen Anton Olsson, 15 år, och hackar tänder. Ingenting stoppar honom under den Stora badardagen i Los. Kort därefter är simborgarmärket i hamn.

Förtjusta men samtidigt smått skräckslagna tjut hörs från vattnet. Ljuden kommer från de tappra barnen som äntrar det något kyliga vattnet i sjön Dåasen, Los, under Badardagen på onsdagen.

Annons

Vattentemperaturen ligger på blott 16 grader i Dåasen. Klockan halv tolv är det fortfarande rätt få barn som dykt upp.

– Syftet med dagen är att ge barnen en chans att ta simmärken. Vissa av märkena kan man bara ta i en sjö, säger Lena Davidsson som är en av de som arrangerar badardagen under Losveckan.

En tapper pojke står och huttrar i vattnet. Han heter Anton Olsson, 15 år, och han väntar på att få börja simma de 200 meter som krävs för att man ska få ta simborgarmärket.

– Det var lite småkallt i början, men nu när jag har vant mig är det ganska varmt, säger han.

Anton är dessutom van att verka i betydligt kallare vatten. Han berättar att han badade i Dåasen förra påsken, och då flöt det omkring en massa isflak där. Två grader var temperaturen vid det tillfället. Även hans lillebror Emil Olsson tog sig ett dopp i isvattnet.

– Det är mycket varmare nu än då, säger Emil Olsson, 8 år, som nyss har hoppat i sjön.

Snart kämpar storebror Anton genom vågorna och simmar sina åtta vändor i envis motvind. Snart är han en nybliven simborgare.

Mer läsning

Annons