Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan bäddar för strömavbrott

Det är kallt väder i hela landet. Väderprognoserna visar mer kyla och kallt väder ökar risken för strömavbrott.

Annons

Elleverantören Fortum uppmanar sina kunder att hålla nere sin elförbrukning, på Ljusdals Energi säger man att läget ser lugnt ut.

– Vi ser ingen direkt risk nu, men en ficklampa kan vara bra att ha hemma, säger Michael Halvarsson, verksamhetsansvarig.

Ljusdals Energi har ett bra, nytt och fräscht elnät och trots kylan ser de inte några problem, förklarar Michael Halvarsson. Även om det inte går att förlita sig på fullt ut.

– Vi har krisberedskap med reservkraftverk om det skulle bli strömavbrott lokalt. Men blir det ett totalavbrott i hela Ljusdal har vi inte så mycket att sätta emot, säger han.

Fortum kommer med andra bud. Inför fredagen ökade elleverantören sin beredskap för felavhjälpning på grund av kylan. Fortum uppmanar sina kunder att hålla ner sin elförbrukning så mycket som möjligt. Dessutom vill leverantören att om deras kunder får strömavbrott, då ska de stänga av så mycket strömkrävande utrustning som möjligt.

– När strömmen sedan återvänder kan det bli för hög belastning när all denna utrustning startar igen. Då kan det bli ytterligare ett strömavbrott. Därför är det bra om utrustningen stängs av under och ett tag efter strömavbrottet, förklarar Tomas Brunzell, områdeschef Fortum Distribution för Värmland, Gävleborg och Dalarna.

Mer läsning

Annons