Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvarndammen i miljödomstolen

Idag, onsdag, är det dags för miljödomstolen att ta sig an Kvarndammen i Tallåsen. Det sker vid en förhandling, där domstolen ska avgöra om den provisoriska tröskeldamm, som anlagts efter dammraset 2004, i efterhand kan godkännas.

Annons

Det var i november 2004 som ett utskov i kvarndammen rasade. För att kunna hålla vattennivån inom de dämningsgränser som rått tidigare i ån anlades 2006 en tröskeldamm uppströms den befintliga dammen.

Något tillstånd för tröskeldammen inhämtades inte utan kommunen såg det som en åtgärd för att minimera skadorna i ån efter raset, vilket inte skulle kräva miljödom. Senare har länsstyrelsen krävt att kommunen hos miljödomstolen i efterhand ansöker om tillstånd för de åtgärder som vidtagets i ån efter dammraset.

Många inlägg har gjorts till miljödomstolen efter att ansökan lämnades in. Sakägare har yttrat sig såväl muntligt som skriftligt. De dämningsnivåer som där nämnts har varierat från 127,35 m över havet till 127,70.

Den högre dämningsnivån förordas bland annat av Tallåsens laxodling, som anser att nuvarande vattennivåer har skadlig inverkan på verksamheten.

I eftermiddag inleds förhandlingarna i Ljusdalssalen i Förvaltningshuset.

Mer läsning

Annons