Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurt-Ove från Ljusdal är chef över 14 000 anställda: "Ger mig energi"

/
  • Kurt-Ove Åhs från Ljusdal är ny personalchef för Arbetsförmedlingens 14 000 anställda.

Kurt-Ove Åhs flyttade från Ljusdal som artonåring och har hunnit med att arbeta på flera internationella företag i såväl Finspång som Brasilien. De stora utmaningarna är vad som alltid drivit honom framåt och han har just antagit en ny – som personalchef för Arbetsförmedlingens 14 000 anställda.

Annons

När Kurt-Ove Åhs, nu bosatt i Västerås, i veckan besökte uppväxtorten Ljusdal var det inte för att som andra gånger hälsa på släkten och titta till stugan. För första gången i sin karriär återvände han i arbetssyfte. Den 15 juni i år tillträdde Kurt-Ove som personalchef för Arbetsförmedlingen i Sverige och som en del i arbetet följer han med personal ut på fältet för att sätta sig in i verksamheten. Arbetsförmedlingen har tampats med låg trovärdighet både internt och externt och genomgår på order från regeringen stora reformer.

Läs även: "Arbetsförmedlingen på väg åt rätt håll"

Som ny personalchef har Kurt-Ove Åhs ett stort ansvar på sina axlar. Ett ansvar han gillar.

– Att utsätta sig för svårigheter är en drivkraft hos mig, det är det som ger mig energi.

Läs också: Hon ska leda nya arbetsförmedlingen i norra Hälsingland

När han sitter på Arbetsförmedlingens kontor i Ljusdal befinner han sig bara ett stenkast från huset där han växte upp. Ungdomsåren minns han väl.

– Idrotten och musiken är väl det som präglat mig mest, säger Kurt-Ove Åhs som spelade både bandy och fotboll, men berättar att skyttet var hans starkaste gren.

Musiken gick knappast att undvika i en uppväxt som präglades av punkvågen. Kurt-Ove minns att nästan alla kompisar spelade i band. Bästa minnet var när han tillsammans med grabbarna i Rocksnittet fick spela förband till Tomas Ledin, eller om det var Jerry Williams, vilken minns han inte riktigt, i folkparken.

– Det var tre- fyra tusen i publiken. Då var vi nervösa kan jag säga.

Idrottandet fick stryka på foten när flytten gick till Gävle för elingenjörsstudier. Musiken finns dock fortfarande kvar. Under namnet Rockbox skapar Kurt-Ove tillsammans med två av barndomskompisarna från folkparksscenen fortfarande musik och har faktiskt ett gäng låtar på Spotify.

Efter studierna i Gävle följde 29 år av jobb inom privata näringslivet på företag som Alstom, Siemens och Bombardier. De första tio åren arbetade Kurt-Ove som ingenjör, men efter tre år i Brasilien där han bland annat ledde vattenkraftsprojekt för ABB var det dags för något nytt.

– När jag kom hem därifrån bestämde jag mig för att jobba mer med människor än teknik.

Sagt och gjort. Efter utbildning inom personalvetenskap kom första jobbet på personalavdelningen på franska Alstom. Nu väntar alltså några år på Arbetsförmedlingen innan det, kanske, blir en flytt tillbaka till uppväxtorten där enkelheten och närheten till naturen lockar.

– Jag har en dröm att flytta tillbaka.

Mer läsning

Annons