Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurs för yrkesförare i Ljusdal

/
  • Esbjörn Jonsson från transportfacket, till vänster, intervjuade Ronny Lennholm, Järvsö, inför yrkesförarutbildningen i Ljusdal.

Det råder stor brist på yrkesförare. Och efterfrågan väntas öka de kommande åren. Transporterna främst inom industrisektorn väntas öka samtidigt som pensionsavgångarna kommer att underminera branschen. Därför satsar arbetsförmedlingen på att utbilda yrkesförare i Ljusdal.

Annons

Arbetsförmedlingen hade kallat ett 50-tal personer till en träff i Ljusdal. Av dem kom ungefär hälften till träffen för att fåför att informera om dels personalläget inom transportbranschen, dels om ett nytt sätt att välja ut kandidater till yrkesförarutbildning.

Hos arbetsförmedlingen finns endast ett fåtal yrkesförare registrerade som arbetslösa.

– Åkerierna söker inte arbetskraft via arbetsförmedlingen. De söker själva via kontakter inom branschen, säger Jessica Larsson, som är branschansvarig hos arbetsförmedlingen.

Därför vet man i dag inte hur stor arbetslösheten är lokalt inom branschen. Vad man vet är att branschen nationellt ropar efter fler förare och att det råder stor brist på förare.

Enligt en färsk Åkarbarometer behövs inom sex månader 2 700 nya förare i landet. För kommande år behövs mellan 5 000 och 6 000 nya förare årligen.

Det är mot den bakgrunden som arbetsförmedlingen i Ljusdal satsar på en yrkesförarutbildning. Sådana har skett förr i kommunen, men för första gången gör man en lämplighetsprövning av de som visat intresse för utbildning.

Mer läsning

Annons