Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulthammars föreståndare har fått sparken: "Det var helt oväntat"

Kjell Roos, föreståndare på asylboendet Kulthammar i Järvsö, har blivit uppsagd från sitt uppdrag. Det beskedet kom under tisdagen.
– Det var helt oväntat, vi fick ett mail bara, säger han.

Annons

Sedan oktober 2013 har han haft rollen som föreståndare på asylboendet Kulthammar i Järvsö. Men under början av veckan fick han besked om att han och de anställda i företaget EMVI consulting AB måste lämna ifrån sig nycklarna, med omedelbar verkan.

– Det känns konstigt, efter två års samarbete fick vi plötsligt veta att vi måste lämna. Vi har följt vårt åtagande till punkt och pricka, säger Kjell Roos.

Men det håller boendets ägare Leif-Ivan Karlsson inte med om. Han menar att fastigheten skötts dåligt, att personalen inte funnits på plats och pekar på att klagomålen mot anläggningen varit många.

Mer om klagomålen på Kulthammar: Asylboende demonstrerar för förändring

Leif-Ivan Karlsson kallar omständigheterna katastrofala, och har även retat upp sig på att Kjell Roos bolag har ett engagemang i asylboendet Stagården i Bollnäs.

– Jag fick veta i går att han driver det här i Bollnäs, det visste jag inte innan. Det har han haft en skyldighet att tala om och det är huvudorsaken till att han inte får fortsätta på Kulthammar. Vi har fått veta att han aldrig är där, och då går det inte att driva en anläggning, säger han.

Motiveringen fick Kjell Roos via mail i början av veckan, men han håller inte med om kritiken.

– Vi är flera anställda men har minst två på plats på Kulthammar varje dag, säger han.

– Sedan är det inte jag som driver asylboendet i Bollnäs, vi har tagit åt oss att sköta hanteringen av receptionen på Stagården, vårt företag har ett konsultuppdrag där. Vad jag gör i mitt bolag ska väl inte spela någon roll, säger han.

Föreståndarrollen kommer Leif-Ivan Karlsson nu istället att tilldela en person inom sitt eget bolag, Kulthammar AB. Redan på onsdagen ska den nya föreståndaren finnas på plats.

– Nu ska det bli full funktion på anläggningen och fastigheten ska fungera, säger han.

Du som ägare har väl ett ansvar för att problem följs upp, asylsökande har ju framfört klagomål mot Kulthammar under en lång tid?

– Men det kanske är därför jag byter styrning nu då för att få det att fungera så att folk ska vara nöjda.

Men varför byter ni föreståndare först nu då? I somras när asylsökande protesterade avfärdade du själv det som petitesser.

– Ja det kan det vara. Varför det händer nu är ju för att jag fick veta att han inte är på plats på Kulthammar, det är den viktiga förklaringen.

Läs också:

Arbetsgrupper för bättre dialog på Kulthammar

Ägaren: "Det är ett asylboende i toppklass"

Ägare till asylboende kan få bygga bostäder

Miljöenheten kritiserar Kulthammar – "ett påhopp av rasister"

Mer läsning

Annons