Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögare saknas – anrikt gästgiveri kan bli asylboende

/
  • Jakten på en krögare som vill arrendera Lassekrogs gästgiveri i Korskrogen har varit svårare än vad Björn Friberg trott. Nu funderar man på att öppna ett tillfälligt asylboende i lokalerna.

Lassekrogs gästgiveri kan komma att bli ett tillfälligt asylboende. När någon krögare inte gått att hitta väljer nu nya ägaren att hitta andra lösningar för att verksamheten ska gå runt.

Annons

I december köptes Lassekrogs gästgiveri av Björn Friberg och hans företag. Planerna för hur verksamheten i den anrika anläggningen skulle fortsätta påbörjades direkt.

– Fastigheten är gammal och anrik och är välkänd av många. Jag har sökt med ljus och lykta efter en krögare som vill arrendera den, men ännu inte hittat någon, säger Björn Friberg.

Läs också: Fick förfrågan om att bli asylboende – tackade nej

Under tiden som jakten på en krögare pågår behöver fastigheten ha en annan lönsamhet, förklarar Björn Friberg.

– Vi har fått en förfrågan om att eventuellt göra fastigheten till ett tillfälligt asylboende. Det är en av möjligheterna som vi tittar på just nu, säger han.

Läs också: Mögel, dåliga duschrum, avloppsstank – asylboendet i Mohed har fått allvarlig kritik

Redan i dag driver hans företag ett annat asylboende, i Hedemora. Och han är väl insatt i Migrationsverkets krav och riktlinjer vad gäller boenden för asylsökande.

– Vi håller på att färdigställa fastigheten nu. Det behövdes då hotelldelen var sliten. Vi gör förbättringar så att de ska vara anpassade till Migrationsverkets högt ställda krav, säger Björn Friberg.

Läs också: 35 år som krögare på Lassekrogs gästgiveri

Boendesituation för de asylsökande har länge varit ansträngd. Under andra hälften av 2015 sökte fler människor än någonsin skydd i Sverige. Bristen på asylboenden blev allt mer akut under hösten.

Migrationsverket hade i början av februari över 180 000 personer inskrivna i mottagningssystemet, och cirka 100 000 av dessa bor i någon form av asylboende.

Under första delen av 2016 kommer nästan 30 000 boendeplatser att behöva ersättas, eftersom de är tillfälliga eller av dålig kvalitet.

Läs också: Nytt asylboende i centrala Söderhamn – 60 platser totalt

– Samhället ser ut som det gör just nu och det råder brist på boendeplatser. Det är ingen hemlighet att man tjänar pengar på tillfälliga asylboenden, men samtidigt gör man en god gärning, säger Björn Friberg och tillägger:

– Många av de människor som kommer till Ljusdal nu har upplevt saker som är svåra för oss svenskar att förstå. De behöver trygghet och tak över huvudet.

Nu ligger bollen hos Migrationsverket och besked om Lassekrogs gästgiveri blir ett tillfälligt asylboende bör komma inom ett par veckor.

Om ni får ja, när öppnar ni?

– Om det blir av så räknar vi med att köra i gång ett par veckor in i april. Vi kommer då att behöva nyanställa 8 till 10 personer till boendet och har en dialog med Arbetsförmedlingen i Ljusdal, säger Björn Friberg.

Mer läsning

Annons