Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot tystnad runt skolnerläggning

/
  • Oroliga föräldrar i Hybo anser att politikerna borde ha varit mer öppna om besparingarna. Stående från vänster är Anna-Karin Hansson, Siv Eriksson och Marie Olsson Andersson, sittande från vänster Mona Eriksson och Carina Svensson.
  • Tora Magnusson, förskollärare och arbetslagsledare i Hybo skola, fick på onsdagen ta emot många oroliga reaktioner.
  • William Wåhlberg i trean tror att man lär sig mer i Hybo än på många andra skolor.
  • Personalen på Nybo skola är inte särskilt orolig för nerläggning.

Om politikerna väljer att lägga ner skolor bör det ske först inför höstterminen 2010.
Det anser Ljusdals utbildningschef Stefan Meuller med anledning av att skolorna i Hybo och Nybo är hotade när barn- och utbildningsnämnden behöver spara 20,9 miljoner kronor inför nästa år.

Annons

På tisdag väntas barn- och utbildningsnämnden lägga ett förslag till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige när det gäller eventuell nerläggning av skolorna i Hybo och Nybo samt ungdomskultursatsningen Estrad Ljusdal.

Och det upprör föräldrar till barnen i Hybo skola.

– När lokalutredningen var som hetast julen 2007 fick vi veta att skolan inte var hotad. Och nu kommer det här knappt en vecka före nämndsbeslutet. Det känns inte bra när inte politikerna öppet kan berätta om så stora beslut, säger Siv Eriksson, förälder i Hybo.

Hybo skola är på ett sätt unik för kommunen.

– Vi är väl den enda heldagsintegrerade skolan med barn i åldrarna ett till tolv år eftersom vi har förskola (dagis), fritids och skola med förskoleklass och årskurserna 1-6. Här jobbar alla för varandra i ett arbetslag för att använda resurserna på bästa sätt. Det kan till exempel innebära att en lärare stänger fritids på eftermiddagen, säger Tora Magnusson, förskollärare och arbetslagsledare på Hybo skola, och framhåller det Reggioinspirerade arbetssättet med hänsyn till varje barns specifika inlärningsbehov.

I Nybo är inte oron bland personalen lika stor. Den ser inte en nerläggning som realistisk.

– På sikt hamnar vi nog på Öjeskolan inne i Järvsö om elevunderlaget minskar. Men nu verkar det inte troligt med tanke på det stora behovet av att bygga om Öjeskolan om våra barn ska dit, säger Annica Mårtensson, en av 13 pedagoger på Nybo skola.

 

 

Mer läsning

Annons