Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot tjänstemännens makt

/
  • Det råder skilda meningar om huruvida det finns ett tjänstemannastyre i kommunen eller inte.

Landstinget Gävleborg har tidigare fått skarp kritik och anklagats för att styras av tjänstemännen. Nu träder flera lokala politiker fram och hävdar att ett tjänstemannastyre även finns i Ljusdals kommun.

Annons

Tjänstemannastyret har gått på tok för långt, det hävdade statsvetaren Gun Hedlund när hon kritiserade landstinget i en artikel i Ljusdals-Posten för drygt en månad sedan. Nu väcks liknande kritik inom Ljusdals kommun.

Flera lokala politiker som tidningen har pratat med pekar ut stora brister i rollerna mellan kommunens politiker och tjänstemän. László Gönczi (MP) berättar att politiska beslut gång på gång hindras från att bli genomförda på grund av tjänstemannakårens ovilja.

- Det jobbas för mycket med projekt som politiken inte har beställt, och det som har beställts genomförs inte. Ibland går tjänstemännen över gränsen, säger han.

I Gun Hedlunds kritik mot landstinget Gävleborg påpekade hon en trend inom svensk politik och offentlig förvaltning där tjänstemän och konsulter uppfostrar politikerna till att inte lägga sig i verksamhetsfrågor. Enligt László Gönczi finns liknande tendenser i Ljusdals kommunpolitik.

- Det kan handla om att vi politiker gör en beställning för någon åtgärd, men då tycker tjänstemännen att vi är dumma. Det händer att tjänstemännen backar ur för att de anser att vi inte fattat rätt beslut. Ibland känner man sig överkörd som politiker, säger han.

En annan Ljusdalspolitiker som anser att gränsdragningen måste bli tydligare är Lars Molin, moderat oppositionsråd i kommunen.

- Jag tycker att det är ett tjänstemannastyre i kommunen. När jag ställer frågor till kommunstyrelsens ordförande så kan han vända sig till kommunchefen för att få ett svar. Då blir det en sammanblandning av politikernas och tjänstemännens ansvar.

Anklagelser om tjänstemannastyre är inget nytt för Nicklas Bremefors, kommunchef i Ljusdal. Men enligt honom stämmer det inte alls.

- Det har jag hört i 12 år, men vi beslutar inte om mer än vad vi får.

- Det finns inget tjänstemannastyre, de som säger det får i så fall definiera vad det är. Vi har ju en delegationsordning om de politiska besluten och den är väldigt tydlig, säger han.

Läs mer i måndagens Ljusdals-Posten.

Mer läsning

Annons