Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot hård ton i Ljusdalspolitiken

Samtalstonen i Ljusdalspolitiken måste förändras, det tycker flera kommunpolitiker som tidningen har pratat med. Nu varnar Marit Holmstrand, rektor på Los skola, för att politikernas uppförande får effekter ända till klassrummen.

Annons

Efter den senaste veckans kritik mot uttalanden från kommunpolitiker i Ljusdal påpekar Marit Holmstrand, rektor på Los skola och tidigare socialdemokratiskt kommunalråd, att politikerna har ett stort ansvar som förebilder för kommunens barn och ungdomar.

- Vi jobbar aktivt i skolorna med att lära barn att respektera varandra och inte använda olämpligt språk eller kränka någon. Sen läser de tidningen och ser att politikerna gör allt möjligt. Om inte förtroendevalda kan sköta sig så har det påverkan ända ut till klassrummen, säger hon.

Enligt flera kommunpolitiker som tidningen har pratat med måste samtalstonen i Ljusdalspolitiken förändras.

- Det finns mycket att göra åt den. Mitt förslag är att ha en utbildningsdag för hur man beter sig. Nu har det skrivits om två specifika fall, men jag tycker generellt att man behöver bli snällare med varandra, säger Yvonne Oscarsson (V).

Bland politiker från oppositionspartierna beskrivs den senaste tidens turbulens som toppen av ett isberg. Bodil Eriksson (FP) och Ingalill Fahlström (MP) berättar om ett tufft arbetsklimat där kvinnor trycks ned med nedsättande och diskriminerande kommentarer.

- Vi är några kvinnor som står på oss och säger vad vi tycker som får höra förolämpningar direkt mot oss under hela möten, säger Ingalill Fahlström.

Hon berättar att hon bland annat blivit kallad flicksnärta och fått utstå flera nedsättande kommentarer för att hon är kvinna. Bodil Eriksson är också kritisk.

- Nu har fler kvinnor börjat ta plats i talarstolen, då har tonen plötsligt blivit hård och tuff. Vi kvinnor framställs som hysteriska och arga, säger Bodil Eriksson.

Marit Holmstrand tror att samtalstonen förvärrats sedan hon minskade sitt politiska deltagande. Hon hoppas nu att varje politiker ska ta sitt ansvar.

- Som medborgare förväntar man sig att de som är förtroendevalda sköter sig på ett snyggt och respektfullt sätt, säger hon.

Mer läsning

Annons