Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristina för samman kvinnor från olika länder för att sy ihop – så här ser det ut

/

Att sy för hand är som att meditera. Det går långsamt. Det finns en precision i handen som inte uppnås på maskin.
Man känner en ödmjukhet inför hantverket, förklarar Kristina Sundkvist.

Annons

Hennes klänning lyser i ljust blått och turkost. Den är gjord i linne från Växbo. Blomrankor och cirklar broderade i Järvsösöm i rött breder ut sig på klänningens nedre del. Överdelen är sydd efter modernt mönster. Kjolen har en rynkad midja och är sydd i gammal teknik.

– Den är rynkad med nio trådar. Det tog mig nio timmar att sy.

Läs också: Hälsingekvinnorna har fått sin symbol

Vi ses på hembygdsgården i Järvsö. Solen lyser från klarblå himmel. Kristina Sundkvist bor i Järvsö. Klänningen är Kristina hennes projektarbete från när hon studerade på Institutet för slöjd och hantverk på Sätergläntan i Dalarna. Hon utbildade sig i sömnad.

– Innan jag började där trodde jag att kunde mycket. Väl där insåg jag hur mycket mer det finns. Det sitter en otrolig kunskap i folks händer. Jag har hört att ska man bli riktigt bra ska man ägna 10 000 timmar åt det.

Det var när Kristina bläddrade i böcker i skolans bibliotek som hennes blick fastnade för en klänning från Afghanistan. Den bars av en kvinna från pashtunfolket, var sydd i raka enkla stycken, rynkad i midjan och med broderier på. Färgprakten var stor. Yrkeskickligheten gick inte att ta miste på.

– När det gäller broderier använder de cirklar och stjärnor som här i Hälsingland. Dessa är ju viktiga symboler i många länder. Broderi är kanske inte det första man tänker på när man hör ordet Afghanistan. Men för mig har det blivit det första jag associerar landet med. Att glänta på dörren till den sömnads- och broderikultur som finns där är som att öppna dörren till en värld jag ännu inte känner till.

Kristina besöker ofta språkkaféet i Järvsö. Det var här hon kom i kontakt med en kvinna från Syrien som är intresserad av textilier. Nu har de träffats för att sy ihop.

– Vi får se vad det mynnar ut i. Min förhoppning är att träffas flera stycken från olika länder och sy ihop. Kanske kan vi inspirera varandra, lära oss av varandra både i hantverk och socialt.

Läs också: Designer och terapeut lämnar Madrid för Järvsö

På en föreläsning om hur mönster vandrar presenteras teorin om att Järvsösöm har sitt ursprung i ett mönster på en sidensjal.

– Siden kommer ju inte från Hälsingland utan har förts hit från Asien. Jag fastnade för det faktum hur mönster har vandrat genom världsdelar. Numera är det människor som vandrar. Det är en lyx att få ta tillvara på den kunskap som dessa människor för med sig.

Kristina har en förkärlek för folkdräkter. Hon tycker om färgprakten, det strama tyget, den stora kunskap om materialet som ligger bakom.

Kristina har två folkdräkter. Hennes mamma Kerstin har sytt båda. Hon är en skicklig hemslöjderska.

– Jag känner mig aldrig så fin som när jag har dräkt. Det är högtidsplagget nummer ett.

Själv kombinerar Kristina gärna gammalt med nytt.

– Jag syr gärna moderna kläder med gammaldags tradition i ryggen. De gamla rena naturmaterialen som man vet hur det beter sig och den traditionella teknik som finns. Den står sig. Sedan experimenterar jag med form och snitt.

Kristina broderar gärna. Hon håller upp en överdel. I en broderad blomma varvar hon tre broderistygn.

– Att brodera är som att teckna med nål och tråd. Det finns så många stygn att välja bland. Jag tycker om att få leka med stygn för att få fram olika synintryck.

Hon packar upp en grå munkjacka ur väskan. Munkjackan har det klassiska "Järvsö - alltid vackert nära"-loggan tryckt på tyget. Kristina har försett den med broderier i Järvsösöm. Hennes syster Ingrid bor på Irland och har en likadan munkjacka.

– Vi köpte dem samtidigt och bestämde att vi skulle brodera dem på varsitt håll och visa upp dem för varandra när vi ses nästa gång. Ett fint gemensamt projekt.

Läs också: Hon spelar fiol i spelmanslaget - nu släpps deras skiva

Mer läsning