Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftpengar till bygden

När utbyggnaden av vindkraft börjar i Ljusdals kommun ska bygden ha ersättning. Det kan bli regler som liknar de för vattenkraftens regleringsfonder.

Annons

Kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott ska på tisdag behandla ett förslag till riktlinjer för bygdepeng i anslutning till vindkraftsutbyggnad.

Meningen är att kommunfullmäktige på junisammanträdet ska fastställa kommunens ståndpunkt i frågan.

Utvecklaren Rolf Berg säger att det är för tidigt att säga något om detaljerna kring riktlinjerna.

– Men mycket talar för att det blir någon slags samordning här på kommunen så att pengarna går hit för att sedan föredelas på de ansökningar som kommit in. Det liknar i sådana fall de pengar från vattenkraften som länsstyrelsen fördelar efter att ha fått kommunens synpunkter. Förhoppningsvis blir det ett större belopp i det här sammanhanget, säger Rolf Berg.

Men det kan bara vara en förhoppning. Det finns i dag ingen juridisk skyldighet för vindkraftintressenterna att betala ut bygdepeng.

– Vi studerar nu hur det fungerar i kommuner som Bollnäs och Rättvik samt på länsnivå i Jämtland. Det finns många olika modeller för bygdepeng. Man kan tänka sig ett årligt belopp per kraftverk eller viss andel av bruttoomsättningen, säger Rolf Berg.

Mer läsning

Annons