Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av försörjningsstödet

Under det första kvartalet i år ökade försörjningsstödet mycket kraftigt i Ljusdals kommun. 6,5 miljoner kronor betalades ut, vilket är 33 procent högre än för motsvarande period i fjol. Utvecklingen tycks plana ut under andra kvartalet och omsorgsnämndens ordförande Helena Brink (C) hoppas att de tio miljoner kronor extra som nämnden fått i år ska räcka.

Annons

– Vi förväntade oss att utbetalningen av försörjningsstödet skulle öka på grund av att många människor till följd av finanskrisen hamnade utanför ersättningar från a-kassa och försäkringskassan. Därför har vi också fått tio miljoner kronor extra i år och för nästa år för att täcka kostnaderna, säger Helena Brink.

Utvecklingen under första kvartalet orsakade dock skrämselhicka på många håll. Kostnaderna har formligen skenat iväg. När man summerade det första kvartalet visade det sig att jämfört med motsvarande period i fjol hade kostnaderna ökat med 33 procent. Totalt betalades 6 497 000 kronor ut i försörjningsstöd i kommunen under de tre första månaderna i år.

Att Ljusdal sticker ut i statistiken förvånar inte Helena Brink.

– Vi har tidigare haft relativt låga kostnader i jämförelse med andra hälsingekommuner. När det nu ökar hos oss kan det se dramatiskt ut, men ökningen sker från en låg nivå, säger hon.

– Det finns tecken på att utvecklingen är på väg att plana ut och ökningstakten minskar, säger Helena Brink.

Trots det ser hon med djup oro fram mot nästa redovisning inför nämnden i augusti.

– Vi får hoppas att den senaste tendensen håller sig över sommaren. Då har vi ändå stora chanser att klara budget.

Mer läsning

Annons