Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftan var en flodkräfta

/

Fiskevårdsområdesföreningen hade rätt. Det var en flodkräfta som visades upp vid miljödomstolens förhandling om Vålsjö kvarn i september.

Annons

När miljödomstolen höll syn längs Stråsjöbäcken och vid kvarnen i Vålsjö, visades en kräfta upp som fångats i bäcken. Maud Gudmundsson från fiskevårdsområdeföreningen och bybor hävdade att det var en flodkräfta medan kvarnägarens konsult sa att det var en signalkräfta. Då länsstyrelsen inte kände till att det skulle finnas signalkräftor i Stråsjöbäcken lät de kontrollera kräftan.

"Det råder inget tvivel om att det är svensk flodkräfta", skriver länsstyrelsen till miljödomstolen. Bilder av kräftan har förutom av länsstyrelsen även granskats av kräftforskaren Tommy Odelström och Fiskeriverkets utredningskontor i Härnösand.

Flodkräftan är som art akut utrotningshotad i landet, men bedöms ha god överlevnadsmöjlighet i södra Norrland. Det är därför viktigt att inte ett vattenområdes flodkräftor blir bedömda som signalkräftor, skriver länsstyrelsen till miljödomstolen.

Om det här kan påverka miljödomstolens dom i målet vill rådman Ingemar Olofsson inte uttala sig om.

– Det kommer att framgå av domen hur vi bemöter frågan, svarar han.

Dom i målet, som gäller lagligförklaring av minikraftverk och kvarn, kommer den 15 oktober.

Mer läsning

Annons