Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortare liv i Ljusdal

Livet är kortare i glesbygden. I Ljusdals kommun är medellivslängden lägre än i de flesta andra Hälsingekommuner. Det visar färsk statistik från Statens Folkhälsoinstitut.

Annons

I Ljusdals kommun ligger medellivslängden för kvinnor på 81,8 och för män på 77,5. Det är lägre både än medellivslängden i hela landet och de flesta övriga Hälsingekommuner.

– Jag tror att det har med livsstil att göra, rökning och motion är viktiga aspekter, säger Lisa Månsson Rydén, läkare och projektansvarig på Projekt hälsa i Ljusdal.

Medellivslängden skiljer sig ordentligt mellan kommunerna i landet. Längst lever man i kommuner som Danderyd och Ekerö utanför Stockholm och kortast i Vansbro och Överkalix. En kvinna i Ekerö förväntas exempelvis bli 85,7 år medan en kvinna i Vansbro endast blir 80,4 år. Männen blir i samma kommuner 81,4 respektive 77,8 år.

– Det handlar mycket om utbildningsnivå. Högutbildade röker mindre och motionerar mer, säger Lisa Månsson Rydén.

Kvinnor i Ljusdal lever i genomsnitt kortare än i Bollnäs, Nordanstig, Ovanåker och Söderhamn. Bara i Hudiksvall lever kvinnorna kortare. Bland männen i Hälsingekommunerna är det bara Nordanstigsmännen som lever kortare än de i Ljusdal. Att medellivslängden är kortare i Ljusdal än i andra Hälsingekommuner tror Lisa Månsson Rydén inte har någon särskild orsak, men ser ibland en negativ utveckling i kommunen.

– Tyvärr ser man att fler unga börjar röka i Ljusdal. Jag skyller på filmer och tv. Det är inne att röka igen och det är stor påverkan utifrån, säger Lisa Månsson Rydén.

Mer läsning

Annons