Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontroversiell skolresa blev succé

/
  • Elin Pineur Olsson från Färila var en av de utvalda eleverna att åka med på Stockholmsresa. Här får hon känna på en kungsboa på Skansenakvariet.
  • Gröna Lunds slänggunga är inget för den höjdrädde.
  • Tur i spel hade Alexandra Dahlberg och Gustav Olsson från Tallbacken i Ljusdal.
  • Stenhamregäng käkar hamburgare. Från vänster ses Ella Boäng, Olivia Lycksell, Nongnut Udompnanit, Amanda Bagge och Ronja Berlin Gustavsson.
  • Lite godis kan vara gott på Stockholmsresan, anser Samuel Wallin, Ramsjö.

Lilian Hjorts sygäng ville belöna barn som jobbat mot mobbing. Inför Stockholmsresan möttes initiativtagarna av oväntad skepsis från rektorer och lärare.

Annons

Det var glada barn som återvände till Ljusdal efter en dagslång utflykt till Gröna Lund och Skansen i fredags. De 35 barnen på resan hade röstats fram av sina klasskamrater med motiveringen att de var extra bra kompisar och motverkade mobbing. Systemet med röstning var inte uppskattat i alla läger och inför resan uttryckte både Lilian Hjort och frivilligcentralens Roger Walter besvikelse över bemötandet från kommunens skolor.

– Vi trodde att det skulle vara populärt att vi hjälpte till med mobbingen men det har varit missförstånd från början. Både när vi gjorde märkena och när barnen skulle väljas ut, säger Lilian Hjort.

Sygänget hade själva önskat ta del av de blanketter barnen fyllde i och välja utifrån dem. Nu gjordes valet inom skolan, vilket fick Lilan Hjort och gänget att känna sig "lurade".

På Färila skola tvekade man att ingå i projektet.

– Jag tror att vi i skolan måste tänka oss för när vi tar in andra än pedagoger. Man måste veta vem och vad man släpper in i skolan. Men det var jättesvårt, vi vill inte kränka dem heller. De kom med världens mest behjärtansvärda idé, säger hon och tillägger att det främst var röstningsmomentet som oroade, säger rektor Elisabeth Fransson.

Öjeskolan i Järvsö var enda skola som valde att avstå helt från projektet. Däfr ansåg rektor att risken var för stor att barnen valde efter grupptryck och röstade fram klasskamrater med "hög status"

På måndagen var Elisabeth Fransson positiv till hur resan gått och säger att man kan tänka sig att göra om det.

Mer läsning

Annons