Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontanthanteringen: "Så länge det finns kontanter ska bankerna hantera det"

/
  • Handelsbanken i Ljusdal är ett av de kontor som kan påverkas när bankkedjan planerar att stoppa kontanthantering på ett 70-tal platser.
  • Anna Nordlund och Christer Andersson tycker båda att bankerna borde hantera kontanter.
  • Så länge det finns kontanter så ska bankerna hantera dem, menar Ann-Marie Persson.

Handelsbanken planerar att
slopa kontanthanteringen
på ett 70-tal kontor i landet och två av dem som kan påverkas är kontoren i Ljusdal och Järvsö.

Annons

Ännu har inga definitiva besked kommit om vilka bankkontor som kommer beröras. På Handelsbanken i Ljusdal är kontorschefen dock hoppfull.

– Min bedömning är att på vårt kontor i Ljusdal så kommer vi fortsätta hantera kontanter, säger kontorschef Tommy Bylund.

Kommer ni kunna påverka beslutet lokalt?

– Jag utgår ifrån att vi tar det beslutet själva.

På Järvsökontoret vill man ännu inte spekulera i hur framtiden kommer se ut.

– Det kan jag inte svara på. Idag pågår en omfattande kartläggning i banken hur behov och efterfrågan ser ut i landet, säger kontorschef Mikael Stridh.

Anledningen till att frågan kommit upp är att hanteringen av kontanter är dyr och resurskrävande. I och med de nya sedlar och mynt som införs ökar dessutom trycket ytterligare på de banker som fortfarande har kontanthantering.

Enligt Michael Green, chef för Handelsbanken Sverige, handlar det varken om några besparingar eller personalnedskärningar. Personal kommer dock att flyttas runt för att koncentrera resurser till kontor som behåller kontanthanteringen.

Christer Andersson från Järvsö är inte kund hos Handelsbanken och blir inte direkt berörd av ett eventuellt kontantstopp hos dem. Men överlag tycker han att kontanthanteringen borde vara en självklarhet.

– Vi måste kunna använda kontot till mer än att sätta in lönen på. Om jag vill sätta in kontanter måste jag kunna göra det med, säger Christer Andersson.

Anna Nordlund från Färila, som inte heller är kund hos Handelsbanken, berättar att hon inte använt kontanter på flera år och att hon personligen inte känner sig beroende av en bank som tar emot dem.

– Men visst kan jag tycka det är märkligt om bankerna inte ska hantera kontanter. Det är synd om de som behöver det, säger Anna Nordlund.

Systrarna Ann-Marie Persson och Inga-Lill Persson tycker att det borde vara en självklarhet att bankerna tar emot sedlar och mynt.

– Dels ska man kunna hämta ut pengar och dels ska man kunna sätta in. Så länge det finns kontanter ska bankerna hantera det. Det är tråkigt, säger Ann-Marie Persson.

Inga-Lill Persson räds en situation där hon inte kan sätta in sina fysiska pengar hos banken.

– Så får det bara inte bli! Jag tycker det är så självklart.

Inga-Lill berättar att hon en gång fått en femtiolapp med röda prickar på och att man på affären inte kunde ta emot den, utan hänvisade till banken.

– Nu är det en småsak men bara en sådan gång behövs det.

Inom några veckor väntas besked komma om vilka bankkontor som blir av med kontanthanteringen.

Läs också: ”Jag tycker det är skitdåligt”

Läs också: Äldre drabbas när allt färre banker hanterar kontanter

Mer läsning

Annons