Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstform på hud

/
  • Moa Wallin från Delsbo var en som tog chansen att tatuera sig när det i helgen anordnades drop-in-tatuering på Stenegård i Järvsö. Hon har redan flera tatueringar och vill nu ha en till på ena handen. Tatueraren Thure Melander följer noggrant sin utlagda skiss med tatueringsmaskinens nål.
  • Maria Norén driver Kulturkossan på Stenegård i Järvsö där konstformer i olika former samsas och visas upp. Att anordna drop-in-tatuering är något som hon länge har längtat efter att få göra.
  • Katten i Mästaren och Margarita tar form på Maria Noréns arm. Varje motiv som Thure Melander tatuerar görs bara en gång.
  • Konstnären Thure Melander har varit tatuerare i fyra år. Här är ett urval av hans motiv som satt uppe som inspiration för tatueringssugna i den tillfälliga tatueringsstudion på Stenegård i helgen.

När det bjöds på möjligheter att tatuera sig på Stenegård i helgen var det flera sugna som tog chansen. Där var Kulturkossan som tillfälligt hade drop-in-tatuering som en del av utbudet.
Något som det funnits planer på länge och i augusti kan det vara dags igen.

Annons

Ljudet av tatueringsmaskinen hörs innan man kommer in till rummet. Den låter ungefär som en diskretare variant av borrljudet hos tandläkaren. Vid bordet därinne sitter tatueraren Thure Melander böjd över Maria Noréns arm och för nålen över hennes hud.

Maria är den som driver Kulturkossan på Stenegård där ateljé, galleri och butik ryms. Och hon har längtat efter att även låta tatuering finnas med i utbudet.

– Jag har haft en vision om drop-in-tatuering länge. Tatuering är en konstform och jag har sett fram emot att få ha denna konst här på Stenegård, säger Maria Norén.

Hon sitter alltså själv vid nålen och betraktar hur tatueraren Thure Melanders konst utvecklas över hennes hud. Det är hennes andra tatuering för dagen. Överarmen pryds numera av en hjort.

– Den första är den svåraste. Jag gjorde min första tatuering när jag hade fyllt 40 år, efter att ha funderat på det en längre tid. Nu har jag flera stycken, säger Maria Norén.

Under de två dagar som Thure Melanders tillfälliga tatueringsstudio haft öppet har drygt 15 personer blivit tatuerade. För vissa var det ett spontant infall, för andra var tatueringen noga genomtänkt. På väggen sitter Thures skisser uppsatta för den som vill ha inspiration till motiv.

– Jag tatuerar lite speciella och konstnärliga saker. Jag gör aldrig en tatuering två gånger. Detta är konst som görs på armen, inte någon svennebanan-tatuering, säger Thure Melander.

Han är till vardags tatuerare i Stockholm och har en egen tatueringsstudio, eller ateljé som han kallar den, hemma. När han fick upp ögonen för tatueringsyrket tyckte han att kulturen var förlegad och macho.

– Ankare och sådant intresserar mig inte, jag ser tatueringar som konst, säger Thure Melander och tar fram en plastflaska med en ljusbrun vätska i.

Han häller vätskan, som består av en blandning av vatten, sprit och såpa, på en trasa och stryker den över Marias hud. Vätskan används för att ta bort blod och överblivet bläck. Tatueringen är nästan helt färdig och Maria tittar noggrant på sin nya tatuering föreställande katten från Mästaren och Margarita.

– Ska den här ha ögon eller inte, frågar Maria Norén och visar upp armen för några som kommer in i rummet.

Med ögon, röstar majoriteten på efter en stunds betänketid. Maria håller med. Sagt och gjort, Thure tatuerar dit ett par ögon på katten.

– Det finns ingen annan konst som man bjuder in till lika mycket som med tatuering. Att fråga om råd på detta vis gör man ju inte om man målar tavlor till exempel, säger Maria Norén.

Näst på tur att bli tatuerad är Moa Wallin från Delsbo. Hon vill göra en tatuering på sin ena hand och har med sig inspirationsbilder i sin mobiltelefon. Hon visar bilderna för Thure, som direkt börjar skissa på en tatuering. Och kort därefter hörs ljudet från tatueringsmaskinen igen.

Att även tatueringskonsten i fortsättningen kommer att ta plats i Kulturkossans rum står klart. Maria berättar att hon planerar att ha drop-in-tatuering även i augusti. Förmodligen blir det ytterligare en tatuering för henne då också.

– Jag vill bara ha mer. Det är en häftig känsla att använda sin hud på det här viset. Att ha konst på huden. Det är nästan spirituellt, säger hon och fortsätter:

– Man kan gå på spa eller så kan man tatuera sig, säger hon med ett skratt.

Mer läsning

Annons