Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konferens om bärplockarna

Bärplockarna skräpar ner i skogen, oftast kan ingen ställas till svars och kommunerna måste städa. Nu bjuder Ljusdals kommun in till en stor konferens för att försöka lösa problemet.

Annons

Det är Stig Olson, chef för Ljusdals kommuns samhällsutvecklingsförvaltning, som tillsammans med kommunens miljöchef Karin Hansson har samtalat kring en tvådagarskonferens i Ljusdal i ämnet.

– Vi har vår allemansrätt och den måste vi vara rädda om. Det får helt enkelt inte gå till så som det har gjort hittills och då bör företrädare för många olika intressen samlas och diskutera problemet, anser Stig Olson.

Stig Olson hoppas att kunna samla bland andra kommunföreträdare och representanter för myndigheter som Naturvårdsverket, polisen och kronofogdemyndigheten för en konferens i Ljusdal tidigt i vår.

Olson framhåller också markägarna som viktiga deltagare i konferensen och nämner LRF som en tänkbar samarbetspart i det fallet.

– Vi bör vara ute i tid för att förhoppningsvis kunna ha en lösning klar när det blir bärsäsong och de utländska bärplockarna slår läger, säger Stig Olson.

Stig Olson betonar också vikten av att de statliga myndigheterna finns på plats, gärna politiska företrädare på riksnivå.

– Det här problemet är så omfattande att det är en riksangelägenhet och något som lagstiftarna borde titta närmare på. Det är inte så att vi inte vill ha bärplockarna här och när det gäller besökare från EU-länder är det givet att de har rätt att vara här. Men vi måste gemensamt försöka komma till rätta med den nedskräpning som följer i dessa lägers spår.

Ett exempel som nämns är att om möjligt försöka få till organiserad lägerverksamhet där sopcontainrar och annat sätts ut för att motverka nedskräpningen.

Alla detaljer är inte på plats ännu. Men Stig Olson kan tänka sig en konferens som börjar vid lunchtiden ena dagen och slutar samma tid dagen efter.

Mer läsning

Annons