Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompetensförsörjning – en ödesfråga för Ljusdal

/
  • Lars Torsten Eriksson, Högskolan i Gävle, Olle Wängsäter, Hälsingeutbildning, Per Roslund, Närljus, Torleif Bakke, Utvecklingscentrum och Lars Forslöf, Närljus, diskuterande tjänsteföretagens framtid.

Vad driver och vad hämmar tjänsteföretagen i Ljusdal? Det var en aktuell fråga som togs upp på utvecklingsdagen som ordnades på tisdagen. Där deltog 36 inbjudna från olika företag tillsammans med dagens arrangörer.

Annons

Tillsammans har Utvecklingscentrum, Närljus, Högskolan i Gävle och Hälsingeutbildning arrangerat dagen. Som finansiärer står EU:s regionala utvecklingsfond, region Gävleborg och de deltagande hälsingekommunerna.

Grunden till hela dagen var berättelsen bakom när dåvarande Byggnadsupplysningar (senare Byggfakta) valde att flytta till Ljusdal. I dag finns de fortfarande kvar och har bytt namn till Reed business information. Deras etablering ledde till att nya tjänsteföretag växte fram men som i dag är hämmade av bland annat att de har problem med kompetensförsörjningen på mellanchefsnivå. Mikael Ohlsson på Arbetsförmedlingen menar att lösa det problemet med kompetensförsörjningen är en ödesfråga för Ljusdal.

För att utveckla de tjänsteföretag som finns sitter en del av lösningen i att utbilda mellanchefer som står för kompetensförsörjningen vilket i sin tur kan skapa nya arbetstillfällen. Och det var det mycket av dagen handlade om. De fick göra studiebesök, lyssna på föredrag och chans att diskutera problemet.

Mer läsning

Annons