Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens förlust minst 10 miljoner

Ljusdals kommun ser ut att gå mot ett minusresultat på 12 miljoner i år. Endast en ny skatteutfallsprognos kan ge en förbättring.

Annons

– Vi ska nog inte hoppas på mer än en förlust på runt 10 miljoner kronor, säger kommunchefen Nicklas Bremefors inför den kommande skatteutfallsprognosen.

Kommunalrådet Marit Holmstrand (S) vill också passa på att ge nämnderna en eloge för krismedvetandet.

– Vid halvårsskiftet var resultatet positivt, plus 1,3 miljoner. Nämnderna gör ett bra jobb för att få ner kostnaderna. Senaste åren har de ökat med 6–7 procent per år, nu ska vi ner till drygt två, säger Marit Holmstrand.

Av det underskott på 12,3 miljoner som förutspås till årsskiftet utgörs fem miljoner av en extraordinär kostnad, som inte ingår i balanskravet. Det är omsorgen som erbjudit pension till 15 personer födda mellan 1944 och 1946. Hela kostnaden fram till deras ordinarie pensionsålder, fem miljoner, måste bokföras redan på 2009.

– Men största orsaken till den förväntade förlusten är att vi får betala tillbaka 26 miljoner kronor i skatteavräkning till följd av de dåliga tiderna, säger Nicklas Bremefors.

De 14 miljoner kronor som regeringen aviserat att kommunen ska få kan inte användas förrän 2010.

– De kan täcka årets förlust men minskar inte sparbehovet nästa år, säger Nicklas Bremefors.

 

 

 

Mer läsning

Annons