Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill låna pengar

Ljusdals kommun vill undersöka möjligheten att låna pengar till investeringar. Det beslutade kommunstyrelsen på onsdagen. Hur mycket pengar som ska lånas och vad de ska användas till är inte bestämt.

Annons

– Nej, det får bli nästa steg. Det finns många investeringar vi borde göra men vi har inte satt oss ner och kollat på vad vi ska prioritera, säger kommunalrådet Sören Görgård (C).

Sören Görgård har tidigare föreslagit att delar av kommunens skogsbestånd ska säljas för att frigöra medel till olika investeringar, och det var när det förslaget diskuterades som idén om kortfristig upplåning uppstod.

I dag har kommunen begränsade möjligheter att låna pengar till investeringar, det får bara göras till taxefinansierade verksamheter som renhållning och vattenförsörjning.

– Om det här förslaget går igenom behövs det en ändring av de reglerna i kommunfullmäktige, säger kommunalrådet Marit Holmstrand (S).

Att det skulle vara en fara att låna pengar nu när räntan är låg tror varken Sören Görgård eller Marit Holmstrand.

– Nej, går räntorna upp följer förhoppningsvis skogspriserna med och då kan vi lösa lånen genom att sälja skog, säger Sören Görgård.

Mer läsning

Annons