Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tar inte ansvar för unga

Det fanns mycket självkritik när utbildningsnämnden diskuterade hur den sköter jobbet med ungdomar 16-19 år som inte pluggar, är i praktik eller jobbar.

Annons

Det handlade om kommunens informationsansvar som rör ungdomar som fullföljt sin skolplikt (till och med årskurs 9) men som sedan inte fortsatt på gymnasiet eller fått någon annan sysselsättning.

Inga exakta tal nämndes eftersom det fanns tveksamheter kring det siffermaterial som ungdomskoordinatorn Petra Frelin presenterade. Men det kan röra sig om ett 30-tal i vissa årskullar.

– Personligen tror jag att det totalt sett rör sig om ett 100-tal under 20 år, sa Anita Rohde, studie- och yrkesvägledare på Utvecklingscentrum.

Så gott som alla, oavsett tjänst eller politisk tillhörighet, var självkritiska när det gäller kommunens dataprogram för att spåra upp de ungdomar som omfattas av det kommunala informationsansvaret. Två tjänstemannautredningar visade också på brister.

Även om debatten handlade mycket om tolkningar kring vad kommunen måste eller inte måste göra var alla eniga om att denna grupp ungdomar inte får lämnas åt sitt öde.

Mer läsning

Annons