Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen Sparaeller kommunen Slösa?

Ska kommunen spendera årets förväntade överskott på drygt 20 miljoner kronor redan i år?
Det var en av diskussionerna som måndagskvällens kommunfullmäktige i Ljusdal ägnade sig åt.

Annons

Kommunchef Nicklas Bremefors var på plats och redovisade resultat för första halvåret i år samt prognosen för helåret. Ett överskott på nästan 22 miljoner kronor är vad som förväntas, även om det finns faktorer som kan påverka det nedåt.

Men Leif Hansen, SRD hade synpunkter:

– Vi har fått 17 miljoner av staten i år för att dämpa nedskärningarna i verksamheterna som följde i finanskrisens spår. Då ska väl de pengarna användas, inte bara bokföras som ett överskott? Vi har försämrat servicen, nu borde vi ju passa på att förbättra den igen.

Marit Holmstrand, S, försvarade kommunledningens hållning:

– Det skulle kosta pengar, som inte finns. Skulle vi ösa ut ett förmodat överskott nu, så går vi ju in i 2011 med ett gigantiskt underskott eftersom vi inte har några statliga pengar att räkna med då.

Då hakade László Gönczi, MP, på:

– Det finns ju massvis man kan göra bara i år, som kan ge fantastiska resultat: chockterapi för att öka läskunnigheten i nian under ett par månader i höst, en extra satsning för utsatta familjer, extra handledning i äldreomsorgens bemötande av anhöriga... Nu måste förvaltningarna vakna! Använd pengarna nu!

Mer läsning

Annons