Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen krävs på åtta miljoner

/

Det samägda vindkraftsbolaget Samkraft hotas av konkurs. Nu krävs bolagets borgensmän, bland annat Ljusdals kommun, på miljonbelopp av långivaren Kommuninvest.

Annons

Samkraft ägs gemensamt av ett stort antal kommunala och privata energiföretag, bland annat Ljusdal Energi som äger en numera mycket liten del i bolaget: 0,08 procent.

Men man berörs ändå av den ekonomiska kris som Samkraft går igenom. 2010 tog bolaget ett lån från Kommuninvest på 52,6 miljoner kronor där medlemskommunerna gick in som borgensmän, däribland Ljusdals kommun. Nu har det lånet gått ut och eftersom Samkraft ännu inte lyckats lösa sin ekonomiska situation eller betala tillbaka lånet, har långivaren Kommuninvest börjat kräva in pengar från borgenärerna.

För Ljusdals kommun rör det sig om totalt åtta miljoner.

– Det har kommit ett sådant betalningskrav för några dagar sedan, säger kommunchef Claes Rydberg.

Var pengarna ska plockas ifrån är en fråga som kommunledningen nu ska titta närmare på, men både han och Björn Brink, ordförande i Ljusdal Energi, hoppas på att Samkrafts ekonomiska situation ska gå att rädda.

– Jag tänker inte i termer av att bolaget ska gå i konkurs, det är ren idioti. Det finns ett större värde i kraftverken än det vi har i skulder och vi ska försöka hitta lösningar, säger Björn Brink.

En överläggning om eventuella lösningar pågår just nu mellan medlemskommunerna, där även Söderhamn, Bollnäs, Nordanstig och Hudiksvall ingår.

– Det är kommunen som ytterst kan drabbas av det här, men det är en resa dit än. Jag vill inte ta ut något i förskott, säger han.

Mer läsning

Annons