Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kan inte själv stänga terminal

Ljusdals kommun kan inte på egen hand stänga den nuvarande omlastningsterminalen för virke på Östernäs i Ljusdal.

Annons

Det säger Mats Olofsson, strategisk samhällsplanerare, med anledning av att Jofab Åkeri AB vill utreda en ny och tillfällig omlastningsplats vid järnvägen nära reningsverket i Sjulhamre. Detta på grund av att kommunen inte vill ha nuvarande terminal kvar och att en ny varaktig lösning dröjer till åtminstone slutet av 2014.

I november i fjol tog kommunstyrelsen ett inriktningsbeslut om att terminalen på Östernäs ska vara stängd senast 31 december 2012.

Enligt Mats Olofsson är det inget annat än ett inriktningsbeslut.

– Vi har inga planer på att lägga ner nuvarande terminal. Den är av riksintresse i dessa sammanhang. Det måste beaktas, säger Mats Olofsson.

Innan en flytt från Östernäs krävs en grundlig undersökning om bland annat miljö-, mark- och spårförhållanden på det aktuella stället. Sedan måste alla involverade aktörer som Green Cargo, Trätåg, Jofab Åkeri, kommunen och Trafikverket vara med på noterna, enligt Mats Olofsson.

En eventuell flytt till Sjulhamre eller någon annan plats före kommunens stoppdatum 31 december nästa år vill han inte sia om.

Trafikverket ska inom kort presentera sin förstudie om en permanent lösning för omlastning från bil till tåg vilket vägleder kommunala beslut i den frågan.

Mer läsning

Annons