Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen frånsäger sig ansvar

Ljusdals kommun anser sig genom vissa åtgärder ha tagit ansvar för att vattenledningen till kläckeriet vid Kvarndammen i Sillerboån i Tallåsen fungerar. I en skrivelse till miljödomstolen betonas att oavsett kommunens åtgärder kommer risker för att vattenledningen ska sluta fungera att finnas kvar beroende på kläckeriets undermåliga skick.

Annons

Det är länsstyrelsen som i ett föreläggande ålagt kommunen att redovisa åtgärder för att säkerställa att vattenledningen till kläckeriet, som ägs och drivs av Tallåsens Laxodling AB, fungerar tillfredsställande vid olika flödes- och väderleksförhållanden.

Kommunen överklagade länsstyrelsens föreläggande och därmed har ärendet hamnat i miljödomstolen.

I ett yttrande till miljödomstolen skriver kommunen att problemet med vattenledningen måste betraktas i ett sammanhang, där även det undermåliga kläckeriet ska ingå.

Kommunen skriver att vissa åtgärder för att förankra vattenledningen på ett säkert sätt är genomförda. Efter det är riskerna för att ledningen lossnar, bryts på grund av tyngden av is eller att det blir hål på ledningen försumbara, enligt kommunen.

När det gäller risken för att flödet stoppas av frysning eller material som samlas i ledningen skriver kommunen att flödet i så fall stoppas på grund av att flödet stryps inne i kläckeriet. Kommunen kan inte kontrollera förhållanden inne i kläckeriet och anser sig därför inte ha ansvar för den typen av händelser.

Mer läsning

Annons