Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen får pengar till föräldrastöd

Fem kommuner i länet, däribland Ljusdal, ska tillsammans med forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala utveckla föräldrastöd. Till det projektet har Folkhälsoinstitutet beviljat 6 925 000 kronor, varav Ljusdals kommun får 215 000 kronor per år för att genomföra olika aktiviteter för ett utveckla föräldrastödet.

Annons

Initiativet till samverkansprojektet, där Ljusdal, Hudiksvall, Bollnäs, Ovanåker och Gävle ingår, kommer från Ovanåkers kommun. Där hade man redan ett projekt igång tillsammans med barnhälsovården i Uppsala.

Hälften av de pengar som beviljats till projektet går till forskning vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Resterande del får de fem kommunerna vara med och dela. För Ljusdals del innebär det 215 000 kronor per år under två år.

Pengarna kommer att användas till olika aktiviteter, som utbildning och seminarier, lokalt.

I dag får föräldrar stöd vid mödravården i samband med förlossning och under den första tiden som nyblivna föräldrar. Det är för perioderna därefter som man inom projektet ska försöka utveckla stödformer.

En grupp som man tittat närmare på i Ljusdals kommun är idrottsledare. Andra samlingsplatser för föräldrar där man kan tänkas utveckla stödformer är förskolor.

Förutom rent lokala aktiviteter kommer de deltagande kommunerna att anordna gemensamma aktiviteter, typ seminarier.

Mer läsning

Annons