Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet om ordförandeavhoppet: "Synd att vi åter igen får en kvinna som lämnar politiken"

Helena Brink (C) avgår som ordförande i omsorgsnämnden i Ljusdals kommun.
– Jag vill värna om familjen, skriver hon i ett pressmeddelande.
Hon lämnar en nämnd som går mot rekordunderskott.

Annons

På torsdagsmorgonen kom ett pressmeddelande. Helena Brink avgår som ordförande i den nämnd hon lett sedan den 1 januari i år.

Hon har även beslutat kliva av "en del andra uppdrag", ännu okänt vilka.

Läs mer: Toppolitiker avgår som ordförande i Ljusdal

Anledningen till avhoppet ska vara att det tagit för mycket kraft och att Helena Brink i och med detta vill värna om sin familj och sig själv.

Tidningen har inte fått tag i Helena Brink för en kommentar, men så här skriver hon i pressmeddelandet:

– Jag har under hösten allvarligt funderat på mitt förtroendeuppdrag i omsorgsnämnden och har efter samtal med mina närmaste kommit fram till att jag nu avgår som ordförande för omsorgsnämnden samt en del andra uppdrag.

Lars Molin (M), kommunalråd i Ljusdal, respekterar hennes beslut, men:

– Jag tycker att det är sorgligt. Det är väldigt synd att vi åter igen får en kvinna som lämnar politiken.

Han menar dock att han kan förstå Helena Brinks beslut och hennes situation är någonting de pratat om under flera månader.

– Hon har haft ett tungt år och det har varit tungt på två sätt. Dels övertog hon en omsorgsnämnd där det fanns en uppförsbacke. Nu börjar dock trenderna på de olika verksamheterna, när det gäller ekonomin, peka åt rätt håll, säger Lars Molin.

Trots att det verkar bli ett rekordunderskott i nämnden på 40 miljoner för 2015?

– Det pågår ett arbete på omsorgsnämnden och det är först i januari som vi vet hur de där siffrorna ser ut. Men även om du tittar på de totala siffrorna så kan man alltså se, att på de olika verksamheterna så pekar trenderna i dag i rätt riktning.

Lars Molin menar också att skriverier på bland annat sociala medier har gjort året som ordförande tufft för Helena Brink. I samband med hennes och övriga i kommunledningens beslut att avsätta Marita Wikström som socialchef, fick hon mycket uppmärksamhet kring hur de hanterat uppsägningen. Det var stundtals mycket hård kritik som bland annat gick överstyr då hon mottog ett anonymt hot.

Tror du att hotet som hon mottog i samband med Marita Wikströms uppsägelse har spelat in i beslutet att avgå?

– Jag tror att det är helheten, hela bilden. Alltså dels det arbete som har krävts under året och sedan naturligtvis att det har funnits hot, säger Lars Molin.

Nu påbörjas ett arbete för att hitta en ny ordförande till omsorgsnämnden. Lars Molin medger att det kommer bli ett tufft år för omsorgsnämnden även nästa år, men han ser Mikael Björk, ny socialchef, som en del av räddningen.

– Han har bara varit förvaltningschef i en månad. Så jag ser mycket positivt på utvecklingen mot den bakgrunden att vi har fått en sådan bra chef på förvaltningen.

Under torsdagskvällen träffades representanter ur Valliansen i Ljusdal och "frågan" kommer att skickas tillbaka till respektive partier.

– Sen kommer vi med ett förslag, säger Lars Molin.

Tror du att det kommer bli svårt att hitta någon som tar över?

– Nej, jag tror vi kommer att lösa det här. Eller, vi kommer naturligtvis att lösa det här, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt att vi nu kommer att ta ett beslut om en demokratiberedning som också får titta på förutsättningarna att vara politiker och förutsättningarna för att vara kvinnlig politiker och ha familj. Det är väldigt viktigt.

Helena Brink har inte gått att nå för en kommentar.

Mer läsning

Annons