Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolsvedjastugan vandaliserad: "De som gjort detta kan inte må bra"

/
  • Ett kamouflagetält som fungerar som skydd vid det branta stupet har stulits. Rose-Marie Herrmann och Tomas Skogstjärn visar.
  • På grillplatsen har namnet Farid klottrats dit. Det är andra gången på kort tid Rose-Marie Herrmann och Tomas Skogstjärn får Kolsvedjan vandaliserat.
  • Någon har tänt en eld på en bergshäll.    – Man eldar aldrig på ett berg. Det vet vem som helst, säger Rose-Marie Herrmann och Tomas Skogstjärn.
  • Bergshällen är nedklottrad.
  • Soptunnan har klottrats full.

Bänkar har eldats upp. Kamouflagenät har stulits. Bänkar, soptunnor och berghällar har klottrats ned.
Kolsvedjastugan i Ljusdal har utsatts för skadegörelse. Igen.

Annons

När jag anländer har polisen precis varit på plats. Tomas Skogstjärn som tillsammans med hustrun Rose-Marie Herrmann ordnar evenemang i Kolsvedjastugan visar runt. Någon har tänt en eld på en berghäll. 

– Det står till och med i allemansrätten att man inte får elda direkt på en berghäll. Berget kan ju spricka, säger Tomas Skogstjärn. 

Läs också: De tar över Kolsvedjastugan: "Ingenting är omöjligt"

Soptunnor, bänkar och berghällar är nedklottrade med klotter i svart. Det var Tomas Skogstjärn som upptäckte skadegörelsen i måndags när han tog sig hit för att kontrollera att allt stod rätt till. Det gjorde det inte. Det är andra gången platsen vandaliseras. Senaste gången Tomas tittade till fastigheten hade bland annat brädor på flera bänkar brutits sönder och delar hade eldats. Nu har bänkar eldats upp helt och hållet. 

På en bänk står namnet Farid klottrat med stora svarta bokstäver. På ett räcke på verandan har ett stort militärt kamouflagenät som fungerar som skydd mot att trilla ned för det branta stupet, stulits.

– Troligen handlar det om ett ungdomsgäng. Det är också polisens teori. Vi tror att det har hänt under påskhelgen.

Kolsvedjastugan är från 40-talet och drevs från början i Friluftsfrämjandets regi. Stugan ligger avlägset belägen på väg till Tallåsen uppe på Kolsvedjaberget med en dramatisk utsikt över Vexnan och Ljusnan lite längre bort. 

Läs också: Sjöbo-Margit och småfolk på E4

På vintern är det svårt att ta sig hit.

– Det plogas inte så det är snöskoter som gäller. Vi har inte varit här sedan i julas. Det var då vi stängde igen för vintern, säger Tomas Skogstjärn.

– Det är så tråkigt att de ska förstöra. De som har gjort detta kan inte må bra, säger Rose-Marie Herrmann.

Makarna låter inte skadegörelsen hindra dem från kommande aktiviteter. På Kristi himmelsfärd anordnar de en gökotta i Kolsvedjastugan.

– Vi ses vid sex på morgonen och lyssnar in göken. En kör sjunger in våren. Man dricker kaffe och äter fikabröd eller varm korv. Gökottan är en gammal tradition. Den sitter i ryggmärgen hos äldre Ljusdalsbor. Folk samlas kring denna tradition. Vi vill hålla liv i dessa sedvänjor. I slutet av maj håller vi vårmarknad med bakluckeloppis här på Kolsvedjastugan, säger Tomas Skogstjärn.

Läs också: Vill hjälpa folk till arbete

Mer läsning

Annons