Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kodlås på äldreboenden ses över

/

Enligt ett nya regler från Socialstyrelsen ska personal på gruppbostäder vara mer försiktiga med att låsa in dementa. Med dessa direktiv i åtanke ska användningen av särkilda kodlås på Ljusdals äldreboenden nu ses över.

Annons

Socialstyrelsens direktiv om att äldreboende inte längre ska få låsa in dementa har skapat debatt på kommunens äldreboenden. Åsikterna är många och starka då inskränkningar i individens frihet står i kontrast till de anhörigas oro. I Ljusdal har ett kodlås som används för att fördröja de boendes vilja att gå ut hamnat i fokus för diskussionerna. Elisabeth Persson Calderson är medicinskt ansvarig sjuksköterska i äldreomsorgen. Enligt henne har frågan om inlåsning ändå inte varit något stort problem i Ljusdal.

– Det har inte varit några större problem. Jag informerade enhetscheferna och sjuksöterskorna om det här förra veckan. Vi pratar trots allt om vuxna personer och vi kan inte låsa in dem som barn.

På serviceboendet Källbacka ser man både positivt och negativt på de nya bestämmelserna. Demenssjuksköterskan Anna-Lena Blixt, kommunens äldreomsorgschef Ingrid Haräng, Källbackas enhetschef Elin Jonsson tycker alla att de nya reglerna har goda intentioner, men anser samtidigt att de måste anpassas till kommunens egna förutsättningar. Elin Jonsson har mycket kontakt med anhöriga och hon förstår deras upprördhet.

– Jag känner med de anhöriga. De om några vet hur fort det kan gå. En anhörig sa senast i dag till mig att om det här går igenom fullt ut så kommer polisen få mycket att göra. Många skulle kunna fara illa om vi hade helt öppet. Vi ser låsen som en fördröjning tills dess att vi kan hjälpa dem ut.

Eftersom det är ett vanligt beteende hos dementsjuka personer att känna sig instängda menar Elin Jonsson att det väsentliga är att personalen vet hur de boende fungerar som individer.

– Vi måste ha kolla på vilka som bor här. Vi måste veta vilka de är och vilka typer av problem de har. Det är det viktigaste.

Nu ska användningen av kodlås ses över inom kommunen. Anna-Lena Blixt och Elisabeth Persson Calderon ska se över rutinerna och skriva nya direktiv för personalen. Tidigare har låsens kod skrivits upp på dörren inne i de boendes rum. Eftersom dementa kan ha svårt att koppla ihop siffror har de i praktiken därför blivit instängda. Nu diskuterar man att ta bort det här systemet. Arbetet sätts igång nu och beräknas vara klart fram till hösten.

– På det sättet har det blivit lite instängt. Vi ska titta över det här nu, säger Elisabeth Persson Calderon.

Mer läsning

Annons