Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klurigar grenar i skogens SM

/
  • Vilka småträd ska tas bort för att resten ska växa till på bästa sätt till fullstora träd? Deltagarna fick 20 minuter på sig att plocka ut 10 träd av 30, som ska sparas.
  • Tävlingsdeltagarna vänta in sin tur på de olika stationerna. Både elever och lärare har lagt ner ett antal skoldagar på att förbereda värdskapet för SM i skog.
  • Hela naturbruksgymnasiet har deltagit i förberedelserna för SM och hjälper till under tävlingsdagarna. Jimmie Norman i årskurs ett satt som parkeringsvakt under ett timslångt pass på fredagsförmiddagen.
  • Isabella Rosin, Evelina Björklund, Anna Gräll och Malin Forsberg går första året på djurvårdsprogrammet, jobbar som funktionärer och tycker SM i skog är ett roligt inslag i skolveckan.

Ett, två, tre, fyra, fem... På prydliga, inplastade lappar står siffror tryckta, ända upp till trettio. Lappar, som är uppsatta på lika många träd i skogen.

Annons

Det är SM i skog och tävlingsgrenen är röjning.

– Man ska plocka som man gallrar morötter, förklarar funktionären och domaren Peter Hellström.

I två dagar pågår den 30:e upplagan av SM, med mer än 50 tävlande, många av dem hitresta från gymnasieutbildningar på andra håll i landet.

– Det här betyder framför allt en chans att sätta branschen på kartan, att synas i samhället och lyfta fram skogen och visa att vi är aktiva, säger Anders Lans, rektor för naturbruksprogrammet på Slottegymnasiet.

I skolklassen får max tre elever ställa upp för varje skola. Den bästa skolan får representera Sverige i EM nästa år.

För elever och lärare på Ljusdals naturbruksgymnasium är det här två annorlunda skoldagar, som innebär närvaro också på lördagen.

– Det är lugnt! Jag tycker det är jättekul att vara här. Det är roligt när det kommer hit så mycket folk, säger Isabella Rosin.

På fredagen tävlade deltagarna i sju grenar. Lördagen viks för grenarna motorsåg, röjning/fällning, frågeslinga om naturen och precisionsfällning med laser. Finalen går på eftermiddagen.

Dessutom är det premiärvisning av skolans nya agilitybana, med uppvisningar under dagen.

Mer läsning

Annons