Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kluriga sidan nytt tänkarnöje på webben

/
  • – Lös den om ni kan! Nu utmanar Peter Lindgren barn och ungdomar i brett tänkande via kommunens hemsida.

En t-tröja med texten "jag har löst veckans problem" blir något att stoltsera med i Ljusdals skolor veckorna fram till sommarlovet. Problemen man ska lösa finns på "kluriga sidan" på Ljusdals kommuns hemsida.

Annons

Det är klurigheternas mästare, Peter Lindgren och hans kollega Kent Haglund på kommunens it-avdelning, som gör sidan.

Idén kommer från Peter Lindgren och hans tid som lärare i Färila skola. Där hade de någonting som hette "pizzamatte" och som handlade om att vinna en pizza genom att lösa matteproblem på skolans hemsida.

– Matte tappar mark i Sverige. Eleverna tycker det är tråkigt och svårt. Det här är ett försök att göra det lite roligare, förklarar Peter Lindgren.

Fast man behöver inte alls vara skolelev för att gå in på kluriga sidan och försöka lösa problemen som finns i lådorna Fiffig, Listig, Klyftig, Smart och Slug. Frågorna är lättast i fiffiglådan och svårast i sluglådan.

– I slug är de riktigt svåra, så där får de ligga kvar i en hel månad. De övriga byter vi en gång i veckan, berättar Peter Lindgren.

Är man skolelev, löser problemet och skickar in svaret, kan man vinna i utlottningen av en t-tröja med texten "jag har löst veckans problem."

Vuxna får nöja sig med äran.

Mer läsning

Annons