Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för kommunens nya organisation

Kommunstyrelsen med två utskott, två verksamhetsnämnder och en myndighetsnämnd, så kommer Ljusdals kommuns politiska organisation att se ut från och med 2011. Organisationsförslaget klubbades igenom i kommunfullmäktige efter nära två en halv timmes debatt på måndagskvällen.

Annons

Det fanns klara skiljelinjer i debatten kring det förslag som slutligen segrade i kommunfullmäktige och som stöds av (C) och (S).

I den nya organisationen får kommunstyrelsen två utskott under sig, ett allmänt och ett för samhällsutveckling. Ansvarsområdena blir teknik, kultur, fritid, prövning och tillsyn samt all annan verksamhet som inte åligger annan nämnd eller bolag.

Ett enda tilläggsyrkande gick igenom. Det var László Gönczi (MP) som vann gehör för sitt förslag att även övergripande miljöfrågor ska hamna under kommunstyrelsen.

Två verksamhetsnämnder – omsorgsnämnden och utbildningsnämnden – samt en myndighetsnämnd med ansvar för frågor kring bygg-, miljö- och räddningstjänst ska ingå i organisationen.

Debatten handlade mycket om undermåligt material. Oppositionen saknade såväl konsekvensanalys som en ekonomisk kalkyl. Flera ledamöter förvånades över att fullmäktige tar ett beslut om en organisation för att sedan i efterhand utreda konsekvenserna.

En del i organisationsförändringen innebär att vissa verksamheter överförs till kommunala bolag. Flera ledamöter opponerade sig mot bolagiseringen av verksamheter. Minskad insyn och svårare att juridiskt kunna överklaga beslut var några av de argument som framfördes. Kraftigast var dock protesterna mot avsaknad av en konsekvensbeskrivning där det inte framfick hur den nya organisationen påverkar nyanställningar, omplaceringar och övertalighet bland personalen.

Mer läsning

Annons