Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för förhandling om Kvarndammen

Den sista pusselbiten i den långdragna juridiska processen kring Kvarndammen i Sillerboån i Tallåsen har nu lagts. Ljusdals kommun har lämnat in en fullmakt till mark- och miljödomstolen, där kommunen får rätt att företräda ägarna till kvarnen vid en kommande huvudförhandling.

Annons

Ägarna till kvarnen görs i ett avtal med kommunen skadeslösa vad gäller kostnader för utrivning av Kvarndammen och den juridiska processen i mark- och miljödomstolen. Även om det skulle riktas krav mot kvarnägarena på grund av projektet så tar kommunen på sig ansvaret för att ersätta sådana kostnadsanspråk.

Ägarna av kvarnen i Tallåsen äger drygt 41 procent av fallrätterna vid Kvarndammen. De övriga fallrätterna ägs av Ljusdals kommun.

För att kommunen ska kunna driva processen i mark- och miljödomstolen angående utrivning av Kvarndammen och den provisoriska tröskeldammen samt förbättring av fiskvandring och biotop för att återställa ån i relativt ursprungligt skick, krävs att samtliga fallrättsägare medverkar.

I och med att fullmakten nu lämnats in till domstolen är den omfattande skriftväxlingen mellan parterna avslutad. Någon gång i maj-juni kommer huvudförhandling att äga rum, det exakta datumet är ännu inte fastställt.

Det var i november 2004 som ett utskov i Kvarndammen rasade. En provisorisk tröskeldamm anlades uppströms Kvarndammen för att bibehålla vattennivåerna i Sillerboån.

Mer läsning

Annons